Senatul american a aprobat miercuri în unanimitate un plan ”istoric” de 2.000 de miliarde de dolari pentru susţinerea primei economii a lumii, afectată de pandemia de coronavirus care a făcut peste 1.000 de morţi în Statele Unite, relatează AFP.

Susţinut de preşedintele Donald Trump şi rezultat al unor negocieri dure între senatori şi Casa Albă, acest text a fost adoptat cu sprijinul democraţilor şi al republicanilor şi urmează să fie aprobat de Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, într-un cadrul unui vot programat vineri, înainte de a fi promulgat de preşedintele Trump.

Este pentru prima oară de la criza gripei spaniole din 1918 când Senatul SUA votează o lege în unanimitate.

Liderii de la Casa Albă și Senat au ajuns la un acord istoric, puțin după miezul nopții, privind un pachet masiv de scutire a coronavirusului de 2 trilioane de dolari pentru muncitori și întreprinderi.

La un pas de blocaj din cauza democraților

Votul bipartid din Senat a venit după zile de negocieri aprinse, care au fost la un pas de eșec după cererile de ultimă oră din partea democraților de la Cameră.

“Doamnelor și domnilor, am terminat”, a anunțat consilierul pentru afaceri legislative al Casei Albe, Eric Ueland, când a părăsit biroul liderului majorității senatului, Mitch McConnell.

Ueland le-a spus reporterilor că „o mare parte a lucrărilor la textul de lege a fost finalizată și sper că în următoarele câteva ore vom finaliza ceea ce a mai rămas și îl vom distribui dimineața.”

Liderul minorităților din Senat, Chuck Schumer, a declarat că proiectul de lege se ridică la „compensația șomajului pentru cei disponibilizați” și că americanii care au fost concediați vor avea remunerația intactă. Pachetul va permite companiilor să rămână pe linia de plutire și să le aducă imediat înapoi acei angajați când lucrurile vor fi în siguranță.

Democrații au declarat că pachetul va ajuta în mod special la susținerea salariilor mucitorilor aflați în șomaj tehnic timp de patru luni, în loc de cele trei luni propuse inițial. Muncitorii ar obține orice sumă pe care statele americane o asigură în mod obișnuit pentru șomaj, plus o sumă suplimentară de 600 de dolari pe săptămână. Pachetul ar oferi, de asemenea, plăți unice de 1.200 dolari pe adult și 500 dolari pe copil direct publicului.

Deși declarațiile de impozit pentru anul 2019 ar fi utilizate pentru a determina venitul (sau declarațiile de impozit pe 2018 dacă acestea sunt cele mai recente disponibile), experții au spus că este posibil ca proiectul de lege să conțină prevederi pentru cei care nu depun declarații.

În plină criză, democrații au negociat emisiile de carbon ale companiilor aeriene

Pachetul de ajutor economic masiv ar oferi un program de 367 miliarde de dolari pentru întreprinderile mici pentru a continua să plătească salarii în timp ce lucrătorii sunt obligați să rămână acasă. Una dintre ultimele probleme din cadrul negocierilor s-a referit la 500 de miliarde de dolari pentru împrumuturi garantate, subvenționate către industriile mai mari, inclusiv o luptă pentru cât de generos să fie programul cu liniile aeriene, având în vedere că democrații doreau ca aceștia să respecte noile restricții privind emisiile de carbon.

Republicanii au câștigat, de asemenea, includerea unui credit fiscal de „menținere a angajaților”, care este estimat să ofere 50 de miliarde de dolari companiilor care păstrează angajații pe salarii intacte și acoperă 50% din veniturile muncitorilor. De asemenea, companiile vor putea amâna plata impozitului pe salarii de 6,2% pentru securitatea socială.

Potrivit unui rezumat, alte dispoziții includ 100 de miliarde de dolari pentru ajutoare directe către instituțiile de asistență medicală care se luptă cu criza; mai mult de 4 miliarde de dolari agențiilor de sănătate; 200 milioane dolari pentru a ajuta casele de îngrijire medicală să facă față provocării; 45 miliarde de dolari pentru Fondul de ajutor pentru dezastre FEMA și alte milioane pentru subvenții FEMA; și 400 de milioane de dolari în asistență electorală pentru a ajuta statele să extindă opțiunile de votare anticipată și vot prin e-mail.

Secretarul Trezoreriei: ”Nu puteam fi mai mulțumit”

Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a  declarat la părăsirea Senatului:  “Aceasta este o lege legislativă bipartidă foarte importantă, care va fi foarte importantă pentru a ajuta lucrătorii americani, afacerile americane și oamenii din toată America. Deci, nu puteam fi mai mulțumit. Am vorbit cu președintele de multe ori astăzi și este foarte mulțumit de această legislație și de impactul pe care îl va avea acest lucru. ”

În ceea ce privește Casa Albă, Mnuchin a remarcat: “Nu pot să vorbesc pentru președinte. Sper să treacă legea așa cum este. Trebuie, avem nevoie de asta pentru a lucra pentru poporul american. Și, din nou, există o mulțime de compromisuri. Este o factură grozavă și a fost o realizare grozavă pentru toată lumea. ”

Trebuie specificat faptul ca în Statele Unite nu s-a mai folosit consimțământul unanim în Senat din timpul pandemiei gripei spaniole din 1918.