Raport: Tehnologii de recunoaștere facială sunt folosite deja în 11 state UE și urmează și altele

Poliția din Austria, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Slovenia și Olanda folosește tehnologii de recunoaștere facială în anchete pentru „identificarea ex-post”. E de așteptat ca ele să fie adoptate curând și în Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Portugalia, România, Spania și Suedia.

Identificare ex-post înseamnă că filmările sunt procesate după un incident, nu în timp real, scrie Luca Bertuzzi într-un articol realizat pentru euractiv.com

Distincția este irelevantă atunci când vorbim de impactul acestor tehnologii asupra drepturilor fundamentale

„Distincția dintre «în timp real» și «ex-post» este irelevantă atunci când vorbim de impactul acestor tehnologii asupra drepturilor fundamentale. În realitate, identificarea ex-post comportă un risc mai mare de daune, întrucât pot fi colectate mai multe date din surse diferite pentru a se realiza identificarea”, a declarat Francesco Ragazzi, profesor asociat la Universitatea din Leiden și autorul studiului.

Studiul, publicat luni, a fost comandat de grupul Verde din Parlamentul European, un partizan îndârjit al interzicerii oricărei forme de sisteme de recunoaștere biometrică în orice spațiu accesibil publicului.