Grupul de telecomunicaţii internaţional a dezvăluit astăzi produse care modernizează coloana vertebrală a Internetului la nivel mondial pentru a face faţă noii ere a serviciilor video şi a celor de tip cloud. Într-un mod similar cu schimburi telefonice care controlează fluxul de trafic de voce şi de comunicaţii,  routere de bază IP (Internet Protocol) controlează fluxul de date şi traficul video în zonele metropolitane şi oraşe, parte din coloana vertebrală a reţelelor naţionale şi din Internet la nivel mondial.
Compania intră pe piaţa routerelor de bază cu sistemul de routare extensibil 7950 Extensible Routing System. Noua tehnologie revoluţionează centrul reţelei, îmbunătăţeşte flexibilitatea reţelei şi reduce costurile de energie în comunicaţiile globale.

Cererea în creştere de video şi date online este influenţată de smartphone-uri, tablete, televizoare conectate si alte dispozitive, şi este posibilă prin acces în bandă largă, prin cupru mai rapid, fibră sau radio. Această dinamică obligă operatorii de reţea să accelereze creşterea capacităţii chiar din centrul reţelelor lor. În acelaşi timp, apariţia serviciilor de tip cloud şi conţinutul personalizat induce nevoia de o mai mare flexibilitate în aceste reţele pentru a se adapta rapid la cerinţele consumatorilor şi companiilor.

Alcatel-Lucent estimează că noile sale produse, pentru a căror dezvoltare au fost necesari mai bine de 3 ani, vor oferi o îmbunătăţire de cinci ori a calităţii şi performanţei, precum şi economii de energie de 66 la sută comparativ cu routere IP de bază tipice din prezent. Operatorii de telefonie cheltuiesc în prezent aproximativ 4 miliarde pe an pe routere IP de bază, iar consumul combinat de energie la nivel mondial al routerelor de bază a fost estimat de Laboratoarele Bell la peste 1,8 Terawatts până în 2016, echivalentul a 128.000 de case.

"De peste un deceniu investim în inovaţii şi tehnologii de software, activitate demonstrată de curând prin chip-ul procesor de reţea, FP3, anunţat în iunie 2011. Acum aplicăm această tehnologie la cele mai mari noduri de Internet, routerele de bază ", a declarat Basil Alwan, Preşedintele diviziei companiei de Internet Protocol. "Sistemele noastre de routere de bază 7950 XRS stau la intersecţiile masive din Internet, unde miliarde de mesaje individuale sunt direcţionate către destinaţiile corecte în fiecare secundă. Tehnologia noastră va oferi o capacitate mai mare şi o gestiune mai flexibilă a traficului cu un consum redus de energie, permiţând asigurarea unei performanţe mai bune în reţelele în bandă largă la nivel mondial."