Potrivit sursei citate, în luna mai 2011, volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) a crescut faţă de luna anterioară cu 16%, creştere evidenţiată pe toate elementele de structură, astfel: lucrări de întreţinere şi reparaţii curente (+19,4%), lucrări de reparaţii capitale (+18,9%) şi lucrări de construcţii noi (+14,2%). Din punct de vedere al tipului de obiecte de construcţii, creşteri s-au înregistrat la construcţiile inginereşti (+16,7%), la clădirile rezidenţiale(+15,4%) şi la clădirile nerezidenţiale (+15,1%).

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o creştere în luna mai a.c., comparativ cu aprilie 2011, a înregistrat o creştere cu 2,9%. Pe elemente de structură, la lucrările de construcţii noi s-a înregistrat o creştere cu 2,1%, în timp ce lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale, au scăzut cu 1,3%, respectiv cu 0,8%. În aceeaşi categorie ajustată, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în mai, la clădirile rezidenţiale cu 9%, iar la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale s-au înregistrat scăderi cu 0,8%, respectiv cu 0,4%.

În intervalul 1 ianuarie – 31 mai 2011, comparativ cu perioada similară din anul anterior, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut cu 3 procente. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la: lucrările de construcţii noi (-6,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-6,1%). La polul opus, lucrările de reparaţii capitale au înregistrat un volum în creştere cu 21,9%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 2,9%, respectiv cu 0,4%. O scădere importantă a fost semnalată în cazul volumului lucrărilor la clădirile rezidenţiale, respectiv de -19,5%.

Datele INS arată că, în primele cinci luni ale anului în curs, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 3,3%, faţă de intervalul similar din 2010. Scăderea a fost evidenţiată de către lucrările de construcţii noi (-7,3%) şi de lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-3,9%).

În cazul lucrărilor de reparaţii capitale s-a înregistrat o creştere cu 19%, în timp ce pe obiecte de construcţii a fost consemnată o creştere la clădirile nerezidenţiale (+4,0%). La clădirile rezidenţiale şi la construcţiile inginereşti s-au înregistrat scăderi cu 15,8%, respectiv cu 1,2%.

Conform INS, în mai 2011, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, ca serie brută, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 3,4%. Pe elemente de structură s-a înregistrat o creştere la lucrările de reparaţii capitale cu 27,2% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 11,2%. Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 3,6%.

Din punct de vedere al obiectelor de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 13,6%, creşteri înregistrându-se la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale, de 8,3%, respectiv 5,2%.

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2011, comparativ cu luna mai 2010 a crescut cu 1,9%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+25,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+18,7%). La lucrările de construcţii noi s-a evidenţiat o scădere cu 5,9%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 10,8% şi la clădirile nerezidenţiale cu 5,5%. La clădirile rezidenţiale, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 12,6%.

Datele publicate miercuri de către INS sunt provizorii şi periodic pot fi revizuite pe baza rectificărilor ce se efectuează retroactiv de către operatorii economici din eşantion.

SURSA: Agerpres