Volumul lucrărilor de construcţie a crescut în luna iunie, faţă de luna anterioară, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, cu 46,7%, respectiv 16,6%, potrivit raportului lunar al Institutului Naţional de Statistică.

Creşterea este evidenţiată pe toate elementele de structură. La lucrările de reparaţii capitale (+67,7%), la lucrările de construcţii noi (+43,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+42,7%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: la clădirile rezidenţiale (+79,4%), la construcţiile inginereşti (+46,5%) şi la clădirile nerezidenţiale (+25,8%).

Scădere faţă de anul trecut

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 5,2% şi ca serie ajustată cu 8,5%. În semestrul întâi din 2010, comparativ cu prima jumătate a anului trecut, volumul lucrărilor de construcţii, a scăzut ca serie brută, cu 15,7%, iar ca serie ajustată cu 16,0%.

Comparativ cu luna iunie a anului trecut, pe elemente de structură, s-a înregistrat o creştere la lucrările de reparaţii capitale cu 31,7%. Scăderi s-au înregistrat la lucrările de construcţii noi (-10,5%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7,1%). Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi la următoarele componente: clădiri rezidenţiale (-20,6%) şi clădiri nerezidenţiale (-8,0%). La construcţiile inginereşti, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 4,7%.

Evoluţia pe elemente de structură în semestrul întâi, comparativ cu perioada similară din 2009, s-au înregistrat scăderi la lucrările de construcţii noi (-22,5%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-8,3%). La lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 5,8%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la toate componentele astfel: la clădirile rezidenţiale cu 34,0%, la clădirile nerezidenţiale cu 22,4% şi la construcţiile inginereşti cu 0,8%.
0-55232-grafic.jpg