Săptămâna aceasta, VW a anunţat că va plăti 15,3 miliarde de dolari după ce a recunoscut că ani de zile a folosit un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel în SUA, acceptând să răscumpere vehiculele de la consumatori şi să furnizeze fonduri pentru a stimula producerea autoturismelor ecologice, conform Agerpres.

Volkswagen va trebui să ofere consumatorilor europeni compensaţii similare cu cele acordate americanilor, a declarat duminica trecută comisarul european pentru piaţă internă, industrie, antreprenoriat şi IMM, Elzbieta Bienkowska. Potrivit oficialului european, ar fi incorect ca VW să îi trateze diferit pe consumatorii europeni din cauza unui sistem juridic diferit. "Tratarea în mod diferit a consumatorilor europeni faţă de cei americani nu este o modalitate de a recâştiga încrederea", a spus Bienkowska. 

"Avem o situaţie diferită aici (în Europa)", a declarat Matthias Mueller pentru publicaţia germană Welt am Sonntag. Acesta a adăugat că deşi situaţia financiară a VW este solidă, grupul german ar face faţă cu dificultate la o repetare a acordului din SUA în Europa. 

"Nu trebuie să fii matematician pentru a realiza că o compensaţie la un nivel ridicat arbitrar ar distruge Volkswagen", a avertizat Matthias Mueller. 

Acesta a explicat că a discutat săptămâna acesta cu Bienkowska la Bruxelles în legătură cu compensaţiile. 

"În SUA, limitele privind emisiile poluante sunt ai stricte, ceea ce face mai complicată repararea autovehiculelor. Iar participarea la programul de răscumpărare este voluntară (pentru clienţi), ceea ce nu este cazul în Germania, de exemplu", a afirmat directorul general al VW. 

Deoarece autorităţile americane vor ca un număr cât mai mare de vehicule să fie răscumpărate, VW oferă clienţilor şi subvenţii, ceea ce înseamnă că situaţia din Statele Unite nu este comparabilă cu cea din Europa, a precizat Matthias Mueller. 

VW, al doilea mare producător auto din lume, s-a confruntat anul trecut cu un declin al vânzărilor în SUA, în urma scandalului falsificării emisiilor poluante. În 2016, livrările brandului Volkswagen au scăzut cu 13% pe piaţa din SUA, în timp ce diviziile de lux Audi şi Porsche au raportat creşteri. 

Conform acordului din SUA, VW va pune deoparte 10,033 miliarde de dolari pentru a acoperi costurile răscumpărării sau reparării motoarelor diesel la autoturismele şi SUV-urile care aveau instalat softul ce permitea îndeplinirea standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. 

Până la zece miliarde de dolari vor merge la cei 475.000 de proprietari ai vehiculelor VW sau Audi echipate cu motoare diesel, care vor primi compensaţii între 5.100 şi 10.000 de dolari, arată documentele publicate marţi. 

De asemenea, Volkswagen va plăti o taxă de 2,7 miliarde de dolari pentru atenuarea impactului asupra mediului al emisiilor poluante şi încă două miliarde de dolari pentru a promova vehiculele cu 'zero emisii'.

Potrivit acordului, pot fi răscumpărare modelele Jetta produse în perioada 2009 – 2015, Audi A3 Golf produs în perioada 2010 – 2015, modelele Beetle şi Passat produse în perioada 2012 – 2015, toate cu motoare de doi litri. Avocaţii încă lucrează la un acord pentru cele 80.000 de vehicule cu motoare de trei litri. 

Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că, în perioada 2005 – 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.