"Clienţii judecători cu credite au început, in 2010, aceasta cruciadă impotriva băncii. Zonele în care ne-am simţit în special prejudiciaţi sunt Iaşi, Timişoara, Mehedinţi, Dolj, Bucureşti. Judecători clienţi, presedinţi de tribunale, conducători de curţi de apel au avut procese judecate de colegii lor. A trebuit să-şi rezolve problema asta. Au venit apoi prieteni şi amici care a trebuit să-şi rezolve şi ei problemele", a declarat Diana Ciubotariu, directorul Direcţiei Juridice şi Guvernanţă Corporativă din Volksbank, la un seminar pe teme financiare desfăşurat la Sinaia.

Potrivit afirmaţiilor sale, în litigiile cu clauze abuzive instantele aleg adesea "calea mai scurtă", omiţând să ceară clientului să demonstreze că a încercat o negociere cu banca, pornind de la prezumţia de rea voinţă a băncii şi neacceptând solicitări din partea băncii de chemare a clientului în sala de judecată pentru a fi intrebat cum s-au derulat procedurile la acordarea creditului, astfel încât banca să-şi poată dovedi buna credinţă. "Dupa 2-3 termene, judecatorul de deja lamurit, se pare, cu toate condiţiile pe care legea le cere sa fie demonstrate când ia o decizie", spune Ciubotariu. 

Volksbank are circa 2.000 de dosare cu clauze abuzive pe rolul instanţelor, circa 1.000 fiind procese pierdute. "La instanţele din ţară, 8 din 10 procese sunt pierdute de bancă, toate vizând solicitări ale clienţilor de eliminare a comisionului de risc. În Bucureşti, la Judecatoria Sectorului 2, unde încep toate procesele din Capitală, şansele de câştig sunt mai bune, de  50%", precizează directorul juridic al băncii. 

Te-ar putea interesa și: