"Suntem foarte surprinşi de propunerea ANCOM, de a elibera 2,5 MHz din spectrul GSM deţinut în banda de 900 MHz, în termen de numai un an. Dincolo de lipsa de previzibilitate pe care o aduce, o astfel de decizie ar avea un impact financiar major asupra business-ului nostru. În noile condiţii de spectru, vom fi nevoiţi să ne reconstruim reţeaua de voce în banda 1800/2100, la niste costuri foarte ridicate. De asemenea, o astfel de decizie ar avea un impact semnificativ şi asupra clienţilor, deoarece majoritatea terminalelor existente pe piaţă funcţionează în banda de 900 MHz, şi nu în banda de 1800/2100 MHz. Speram ca decizia finală a ANCOM va lua în considerare atât interesul consumatorilor, cât şi implicaţiile asupra business-ului nostru", au spus oficialii Vodafone.
Cei de la Orange consideră că propunerea ANCOM este imposibil de realizat în 12 luni. "Această perioadă de un an de zile este o prevedere imposibil de realizat din punct de vedere tehnic şi vom aduce toate argumentele ca perioada să fie marită", a spus Dorin Odiaţiu, directorul de marketing al Orange.

ANCOM a propus săptămâna trecută ca Orange şi Vodafone să elibereze o parte din banda de 900 MHz anul viitor. Această măsură a fost identificată ca remediu în urma studiului privind impactul utilizării benzii de 900 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice de generaţia a treia folosind sistemele UMTS asupra concurenţei pe piaţa de comunicaţii mobile, care a arătat că RCS&RDS se află în dezavantaj concurenţial faţă de operatorii care deţin spectru în banda de 900 MHz.  În urma analizelor Autorităţii şi a consultărilor avute cu industria, a reieşit că acest remediu este cel mai potrivit pentru a crea condiţii egale tuturor jucătorilor din piaţa serviciilor de comunicaţii mobile.