Este singurul acord privind controlul armelor nucleare între Moscova și Statele Unite. Semnificația acestui anunț este analizată de jurnaliștii de la publicația americană Salon.

Susținătorii neproliferării au răspuns la acest anunț al liderului de la Kremlin cu mari preocupări, în condițiile în care temerile privind un conflict mai larg, posibil nuclear, rămân ridicate, iar asaltul Rusiei asupra Ucrainei nu pare să se sfârșească prea curând.

„Suspendarea implementării tratatului New Start este o decizie periculoasă și nesăbuită din partea președintelui Putin”, a declarat Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN).

„Rusia trebuie să revină imediat la respectarea deplină a acordului și să continue să respecte limitele privind focoasele nucleare”, a precizat ICAN.

Cu un pas mai aproape de anarhia nucleară

Derek Johnson, expert la Global Zero, a scris că, în timp ce inspectarea armelor nucleare, permise în temeiul tratatului, „au fost înghețate în ultima vreme” pe fondul pandemiei și al războiului din Ucraina, decizia lui Putin ar putea împinge lumea „cu un pas mai aproape de anarhia nucleară” pentru că asta înseamnă că Rusia nu va mai informa SUA despre armele sale nucleare.

Tratatul New Start este ultimul acord bilateral de acest gen care leagă cei doi foști rivali din timpul Războiului Rece, documentul fiind semnat în 2010 și a fost apoi prelungit cu cinci ani, în 2021. Publicația americană amintește că, împreună, SUA și Rusia controlează 90% din armele nucleare ale lumii.

Tratatul New Start, care urmează să expire în mod oficial în 2026, după ce ambele părți au convenit asupra unei prelungiri în 2021, interzice celor două țări să desfășoare fiecare mai mult de 1.550 de focoase nucleare, permițând inspecții regulate pentru a asigura conformitatea.

Pandemia a oprit inspecțiile

Americanii au acuzat Moscova că a încălcat termenii tratatului, refuzând să permită inspecțiile la armele nucleare, acuzație pe care Rusia a negat-o. După cum scria Financial Times la începutul lunii, „Rusia și SUA au suspendat inspecțiile în timpul pandemiei de Covid-19, în 2020, și plănuiseră inițial să le reînnoiască, anul trecut”.

„Dar Rusia a renunțat brusc la discuțiile de la Cairo cu privire la reînnoirea inspecțiilor, in noiembrie anul trecut, apoi nu a respectat termenul limită pentru reprogramarea lor. Departamentul de Stat al SUA a spus că acest lucru reprezintă două încălcări, dar nu o încălcare materială a tratatului”, a notat publicația respectivă.

Justificarea lui Vladimir Putin

În timpul discursului rostit în fața Adunării Federale a Rusiei, președintele Putin a spus că întrerupe participarea la tratat deoarece SUA și alte state NATO – prin sprijinul militar intens acordat Ucrainei – încearcă să „impună o înfrângere strategică” a Rusiei și, în același timp, „să ajungă la instalațiile noastre nucleare”.

Vladimir Putin a reacționat astfel la declarația NATO de la începutul lunii, în care Moscova era îndemnată să respecte termenii traratului, permițând „inspecții pe teritoriul Rusiei”.

„Înainte de a reveni la discutarea tratatului, trebuie să înțelegem care sunt aspirațiile statelor membre NATO, Marii Britanii și Franței și să luăm în considerare arsenalele lor strategice, care fac parte din potențialul unei lovituri combinate a NATO”, a spus președintele rus.

Va duce la o cursă a înarmărilor, lipsită de sens, fără niciun câștigător

Daryl Kimball, directorul Asociației pentru Controlul Armelor, a avertizat că decizia lui Putin „face tot mai probabil ca, după expirarea New START, să nu mai existe limite pentru arsenalele nucleare ale SUA și Rusiei, pentru prima dată din 1972.”

„În absența unui nou acord care să înlocuiască New START, fiecare dintre cele două părți ar putea să-și dubleze numărul focoaselor nucleare strategice în 2-3 ani”, a scris Kimball.

„Ar fi o cursă a înarmărilor, lipsită de sens, către nicăieri, cu un pericol nuclear tot mai mare. Ar fi o cursă pe care niciuna dintre părți nu poate spera că o va câștiga”, a adăugat el.