O inspecţie inopinată a forțelor armate ruse din districtele militare Sud, care include Crimeea, şi Vest, precum și a flotelor ruse a Nordului și din Pacific a început astăzi la ordinul președintelui Vladimir Putin. Verificările sunt menite să evalueze capacitatea trupelor de a asigura securitatea în sud-vestul Rusiei, unde persistă amenințări cu caracter terorist, a explicat ministrul apărării, Serghei Şoigu. Se testează totodată nivelul pregătirii de luptă înaintea exercițiilor Caucaz 2020, programate în septembrie.

Vladimir Putin joacă tare

Verificări inopinate se practică în armata rusă de mai mulți ani. La cele actuale participă 160.000 de militari, 27.000 de unități de tehnică de luptă, peste 400 de avioane și elicoptere și peste 100 de nave. În cadrul acestor manevre, care se vor încheia pe 21 iulie au loc 56 de exerciții tactice, în 35 de poligoane terestre și 17 maritime în Marea Neagră și Marea Caspică.

Generalul Şoigu a declarat că rezultatele verificărilor vor conta în admiterea unităților la manevrele strategice Kavkaz-2020, cele mai mari din acest an, programate la sfârșitul lunii septembrie în sudul Rusiei, la care vor participa și militari din șase țări din cadrul organizației Tratatului de securitate colectivă şi Organizației de Cooperare de la Shanghai.

Reacţionând la manevrele ruseşti Kavkaz-2020, Ucraina va organiza în aceeași perioadă în sudul țării propriile exerciții strategice de Stat Major, la care va invita și state NATO, a declarat azi ministrul ucrainean al apărării, Andri Taran. Oficialul ucrainean a precizat, pe de altă parte, că nu constată pregătiri ale armatei ruse pentru o eventuală ofensivă împotriva Ucrainei în perioada exercițiilor Kavkaz 2020, relatează Agenția TASS.