Aceștia s-au reunit în organizația neguvernamentală Romanian-American Business Council (RABC), cu sediul central la New York. Ei au lansat o petiție online pentru ridicarea vizei de intrare pe teritoriul Statelor Unite ale Americii de care au nevoie în prezent cetățenii români care vor să călătorească în această țară. Petiția a fost lansată cu prilejul inaugurării filialei RABC România, organizație care va fi condusă de Marius Pandel, Managing Partner al Christian Tour. „Acest lucru este posibil și sperăm că va deveni realitate până la sfârșitul anului 2018. Românii au o imagine foarte bună în SUA: Silicon Valley este <> pentru foarte mulți IT-iști români, iar medicii, cercetătorii și profesorii români fac și ei performanță peste Ocean și reprezintă, în definitiv, cei mai buni ambasadori pe care îi are țara noastră”, a declarat  Pandel.ă>

În acest moment, România are o rată de refuz a vizelor pentru SUA de peste zece procente, iar condiția principală pentru ca o țară să scape de vize este ca în ultimul an cel mult 3% din solicitările de viză să fi fost refuzate. “Parteneriatul româno-american ar trebui să însemne nu doar o colaborare pe plan militar ca urmare a faptului că România face parte din Alianța Nord-Atlantică, ci și acceptarea țării noastre în Programul Visa Waiver. De aceea, vom face toate demersurile necesare pentru ca factorii decidenți din SUA să adopte un amendament prin care românii să poată călători în această țară în scopuri turistice sau de afaceri pe o perioadă de 90 de zile fără a fi nevoiţi să obţină o viză, exact așa cum a decis și Canada anul trecut”, a adăugat Marius Pandel.

În timpul mandatului președintelui Barack Obama, s-a ridicat problema privind creșterea pragului de 3% la un procent mai mare pentru a fi mai ușor pentru statele care îndeplinesc nivelul maxim al ratei de refuz să intre în Visa Waiver, lege care trebuie să treacă de Congres. “Acolo ne concentrăm și noi eforturile și avem semnale pozitive. Un exemplu este congresmanul democrat Dan Lipinski din Illinois, care și-a arătat sprijinul pentru ridicarea vizelor pentru români, spunând că Programul Visa Waiver ar spori cooperarea în domeniul securităţii şi ar îmbunătăţi relaţiile comerciale şi economice”, a amintit Ștefan Minovici.

Pe de altă parte, RABC susține un candidat propriu la postul de ambasador al Statelor Unite în România, ca succesor al Excelenței sale, Domnul Hans Klemm. Propunerea organizației este Tiberius Vădan, un om de afaceri american născut în România, la Deva, în 1973, absolvent al Universităţii Georgetown din Washington D.C. şi Belmont din Nashville, Tennessee.