Din ce in ce mai multe site-uri abunda in grafica si applet-uri Java ce mananca foarte mult timp de incarcare, timp ce se regassete in nota de plata a telefonului (cand conectarea se face prin intermediul acestuia).
Se pot defini mai multe conexiuni de Internet, in cazul in care conturile sunt deschise la mai multi provideri de Internet. Clic pe iconul My Connection si programul de ajutare trece prin etapele acestui proces. Mai multe conexiuni pot fi utile atunci cand conectarea se face la anumite viteze, se folosesc tipuri diferite de modemuri sau dispuneti de un laptop pe care il folositi la serviciu si acasa. Atentie la toate setarile care se fac in Dial-Up Networking. Asigurati-va ca fiecare componenta merge, inainte de a trece la pasul urmator. De exemplu, trebuie folosit Direct Cable Connection pentru a va asigura ca toate parolele sunt in ordine inainte de testarea unei conexiuni telefonice. De asemenea, trebuie verificate toate protocoalele de retea. O data ce a fost instalat Dial-Up Networking, un modul al acestuia, numit Dial-Up Adapter, va contine toate protocoalele (NETBEUI, ISX/IPX etc.).
Pentru o conexiune directa, un port paralel este mai rapid decat cel mai rapid port serial. Un port paralel transmite opt biti o data, pe cand cel serial, doar un bit. In Windows 95, viteza modemului nu pare sa fie cea reala, iar problema poate fi rezolvata prin setarea corecta a portului COM. Pentru a imbunatati viteza portului, mergeti in Control Panels/Communication Port si dati dublu clic pe portul la care este agatat modemul, clic pe Properties si se face setarea portului la 921600 bps.
Setarea porturilor COM este o necesitate
Se intampla deseori sa fie facuta o conexiune si, dupa aceea, o intreaga serie de resurse sa nu fie disponibila. Parolele invalide ar putea fi raspunsul la problema, deoarece Windows le trimite destul de prost prin servere. Daca aceasta se intampla, se sterge toata lista de parole sau fisierele de parole (*.pwi) ale clientului, dupa care se incearca o noua conectare. Win 95 se va opri de fiecare data pentru a cere noile parole, solutie care ar cam trebui sa rezolve problema. Doriti maxima performanta de la modemul dumneavoastra? Daca aveti porturi COM cu UART 16550 (Universal Asynchronous Receiver Transmitter), se poate „stoarce” mai multa viteza cu un simplu truc. Selectati Modems din Control Panels, selectati-va modemul si clic pe Properties. La Connection, clic pe butonul Port Settings.
Dupa ce ati terminat cu toate setarile, va conectati si tot ce veti primi in schimb este un ton de „ocupat”, ceea ce va forteaza sa mai apasati butonul de conectare inca o data si sa va intrebati de ce Microsoft nu a inclus o optiune de formare automata pana la conectare. Aceasta exista, dar este destul de ascunsa: clic pe My Computer, dublu clic pe Dial-up Networking si popositi pe meniul Connection, unde se gasesc optiuni de setare care va lasa sa definiti parametrii de reformare a numarului. Daca nu puteti atasa un port paralel pentru Direct Cable Connection, atunci asigurati-va ca obtineti maximul de la portul serial. Verificati in BIOS, iar acolo portul serial trebuie pus in modul high-speed. Daca aceasta optiune nu se gaseste in BIOS si nici nu exista vreo referire la UART 16550, atunci ganditi-va la cumpararea unui port serial de mare viteza. Costa, dar conexiunea va fi mai rapida.
Shortcut-urile, ustensile pentru conectare rapida
Daca petreceti o perioada de timp semnificativa pe Internet, atunci sunteti incantat de „Internet Shortcuts”, care sunt disponibile in cazul in care folositi o versiune pe 32 de biti a Nestscape sau a browserului propriu al Microsoft (Internet Explorer). Aceste shortcut-uri sunt de fapt fisiere ce contin URL-uri (universal resource locator) ale site-urilor la care vreti sa va intoarceti in mare graba sau ale site-urilor pe care vreti sa le impartiti cu altii. (Shortcut-urile pot fi trimise prin mail, astfel ca detinatorul nu are decat sa dea clic pe shortcut si se conecteaza imediat la site-ul pe care i l-ati trimis. Surprinzator, link-urile sunt fisiere de text. Aceasta inseamna ca le puteti edita, sau chiar crea manual. De exemplu, puteti deschide Notepad sau alt editor ASCII si introduceti urmatoarele linii: (Internet-Shortcut) URL =/index.html”. Apoi salvati fisierul pe desktop cu denumirea de „link to my desktop.com” (asigurati-va ca folositi extensia URL) si veti constata ca pe desktop va aparea un shortcut de Internet.
Scapati de fisierele
inutile
Puteti face copii ale link-urilor hypertext (cuvintele subliniate si frazele ce permit trecerea, pe Internet, de la o pagina la alta), tragand pur si simplu de ele pe desktop sau actionand clic cu butonul din dreapta si, din meniul ce va aparea, se selecteaza „Create shortcut”, ceea ce va genera pe desktop un icon ce va trimite direct la adresa respectiva, chiar daca browserul de Internet nu este pornit in acel moment, deoarece activarea iconului duce automat si la lansarea programului de navigare.
Atunci cand se starteaza Internet Explorer, acesta „se uita” prin directorul in care tine adresele la care ati fost in ultima vreme. O solutie ar fi stergerea memoriei cache ce contine aceste adrese. Selectati „Clear History” din View/Option/Navigation, aceasta avand ca urmare stergerea continutului directorului History al IE. Tot acolo puteti seta ca numarul de zile in care browserul sa tina minte pe unde ati navigat sa fie zero. Aditional, puteti sterge continutul directorului Temporary Internet Files din cadrul directorului Windows. Toate acestea aduc un plus de viteza absolut necesara navigarii pe Internet.
Netscape Navigator pentru Win 95 are facilitatea de a incarca (upload) pe Internet fisiere intr-un mod foarte simplu. Conectati-va la un server de tip ftp, folosind urmatoarea sintaxa: ftp://username: pasword @ftp.hostname.com/directory-name/. Din acest moment, lasati Netscape sa lucreze. Atunci cand are nevoie de informatii (gen parola), el se va opri si veti completa corespunzator boxurile de text. O data conectat la site-ul de ftp, trageti pur si simplu fisierele pe care doriti sa le transferati pe server.
Mai sunt solutii pentru optimizarea vitezei de lucru pe Internet. Exista programe care optimizeaza rata de transfer sau administreaza mai bine navigarea. Utilizatorii incearca prin orice mijloace sa mareasca viteza, astfel incat sa ajunga cat mai repede la destinatie.