Totuși, potrivit unei analize realizată de agenţia de marketing online Today's, cele mai mari şi mai cunoscute magazine online din România au o viteză medie de încărcare între 3 și 6,5 secunde, iar recomandarea Google este ca platforma online a unui magazin să se încarce în maximum două secunde. Din magazinele româneşti analizate, doar 13,12% se încarcă în mai puţin de 2,5 secunde, în vreme ce viteza medie europeană de încărcare a magazinelor online este de 4 – 5 secunde. România ajunge astfel sub media din Europa. Spre comparație, site-ul amazon.com – cel mai mare magazin online din Statele Unite ale Americii – se încarcă în 2,16 secunde.

Acest lucru este esenţial pentru că timpul scurt de încărcare al unui website are un impact major asupra unui business online, iar managerii magazinelor ar trebui să ţină cont de el, pentru a nu determina utilizatorii să părăsească site-ul.

„Din experiența noastră, o optimizare a vitezei de încărcare sub pragul de 4 secunde poate duce chiar și la o dublare a ratei de conversie a unui magazin online. Internetul așa cum îl știm sub forma world wide web a ajuns să migreze tot mai mult spre dispozitive mobile și să fie accesat de pe computere foarte bune, astfel că la nivel hardware nu mai este o problemă. Optimizarea a devenit o problemă atât de mare, încât specialiști internaționali în online marketing și magazine cu sute de milioane de clienți, cum este cazul Amazon, au derulat numeroase studii în ultimii ani. Au observat astfel o legătură strânsă între creșterea vânzărilor online și scăderea timpului de încărcare a unei pagini. Amazon, de exemplu, a descoperit că o întârziere a încărcării și cu 100 de milisecunde duce la o scădere a vânzărilor cu 1%. Iar Google și Microsoft pentru motorul de căutare Bing au observat că veniturile din publicitate scad cu 4,3% pentru fiecare două secunde întârziere“, a declarat Marius Lăzărescu, fondator Today’s.

Cum se prezintă comerțul online din România pe mobil

Analiza mai arată un aspect interesant şi atrage atenţia că 38% din magazinele online observate nu sunt mobile responsive. Această lipsă devine o problemă tot mai mare, deoarece la nivel global sunt mai mulţi utilizatori de internet pe mobil decât cei de pe desktop. Totodată, cifrele arată că între 20 şi 30% din clienți vin de pe mobile, iar dacă site-urile nu oferă o experiență de utilizare bună, impactul este foarte mare şi se pierd potențiali clienţi. Folosind instrumentul Mobile Test Tool oferit de Google, nota medie primită de site-uri pentru optimizarea pentru mobil este de 56/100, pe când pentru desktop este de 65/100. Comparativ, magazinele online de top din România au un scor de aproximativ 45/100 şi 65/100 pe desktop.