Anunţul a fost făcut în cadrul conferinţei băncilor europene membre Visa care a avut loc la Barcelona.

„Se observă o creştere puternică de două cifre a gradului de utilizare a cardurilor în Europa, în special a celor de debit, iar această tendinţă va continua în următorii câţiva ani, pe măsură ce plăţile prin card înlocuiesc numerarul. În această perioadă însă ne aşteptăm să fim martorii evoluţiei plăţilor contactless prin telefonul mobil şi chiar ai unei creşteri mai mari a comerţului electronic.Pentru a fructifica această oportunitate, Visa Europe va face investiţii anuale în valoare de 100 milioane euro. Primele investiţii se vor concretiza în lansări comerciale de plăţi mobile înainte de sfârşitul anului 2011, urmate imediat de o lansare majoră în domeniul plăţilor electronice care vor reprezenta cel mai sigur şi confortabil mod de plată”, a declarat Peter Ayliffe, director executiv Visa Europe.

Visa Europe continuă să înregistreze o creştere de două cifre în 2011, în primul trimestru  tranzacţiile procesate au crescut cu 22,6% faţă de anul trecut, echivalentul unei creşteri de 10,6%. Se păstrează astfel tendinţa de creştere raportată de Visa Europe pentru anul financiar 2010, când a anunţat şi cheltuieli pentru tehnologii de plată în valoare de 1 miliard de euro de la înfiinţarea Visa Europe în 2004.  

Investiţia în valoare de 1 miliard de euro a permis construirea infrastructurii Visa Europe de procesare a tranzacţiilor, care asigură cel mai fiabil, solid şi sigur, dar şi cel mai rapid sistem de autorizare şi decontare din Europa. În plus, această investiţie a finanţat lansarea în Europa a cardurilor cu cip, dezvoltarea plăţilor contactless, mobile şi electronice, şi implementarea unui management mai sofisticat al riscului.

În continuare, Visa Europe va investi anual 100 milioane euro în vederea lansării comerciale a plăţilor mobile şi a dezvoltării comerţului electronic.

„În doar zece ani, am crescut de la 1 euro din fiecare 18 euro cheltuiţi în Europa de pe un card Visa la 1 euro din fiecare 8 euro. Astăzi, ne-am luat angajamentul să accelerăm acest proces de înlocuire a numerarului prin introducerea unor modalităţi noi de plată pe piaţă care să permită o reală convergenţă între plăţile electronice, telefonia mobilă şi comerţul electronic”, a declarat Peter Ayliffe.

În Europa, sunt 427 milioane carduri Visa de debit, credit şi business. La sfârşitul anului încheiat în decembrie 2010, cardurile Visa au fost utilizate pentru plăţi şi retrageri de numerar evaluate la 1,6 mii de miliarde euro. 12,5% din cheltuielile din Europa au fost făcute cu un card Visa şi peste 70% din aceste tranzacţii au fost realizate pe carduri Visa de debit.