Cinci persoane au decedat marţi, iar alte cinci miercuri, din cauza virsului MERS (sindromul respirator viral), se arată pe site-ul ministerului Sănătăţii din Arabia Saudită.  Arabia Saudită este cea mai afectată ţară cu 157 de decese şi 511 cazuri de infecţie, de la apariţia acestei boli, în septembrie 2012. Iordania a anunţat luni cel de-al cincilea deces provocat de MERS. Virusul a traversat şi Oceanul astfel încât două cazuri au fost identificate şi în SUA. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a convocat o reuniune de urgenţă pe această temă. "Creşterea numărului de cazuri în numeroase ţări ridică semne de întrebare", a declarat un purtător de cuvânt al OMS.

Orginile virusului MERS rămân necunoscute. El este similar virusului care provoacă Sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA), care a provocat moartea a 800 de sute de persoane în China în 2002 şi 2003.

Pentru moment nu există niciun vaccin antiviral împotriva MERS, o infecţie acută a căilor respiratorii cu o rată a mortalităţii ce depăşeşte 40 la sută. Reprezentanţii CDC au reamintit că virsul MERS se transmite cu dificultate de la o persoană la alta.