Antivirusul romanesc BitDefender a detectat virusii Zotob chiar din momentul aparitiei acestora.
Aceasta este concluzia unui raport al institutului german independent AV-Test, dat publicitatii astazi. Raportul a analizat modul in care produsele antivirus si-au protejat utilizatorii in fata recentelor amenintari ale virusilor din familia Zotob.


Efectuat pe 36 de produse antivirus, testul a luat in considerare toate cele 6 versiuni ale virusului. Rezultatele au relevat faptul ca, BitDefender a detectat, proactiv, toate variantele de Zotob, fara sa fi fost nevoie de o actualizare a produselor.


Atacurile create de virus au continuat sa fie in centrul atentiei si saptamana trecuta, dupa ce au afectat grav importante institutii si companii, printre care CNN, ABC si sistemele de baze de date care deservesc reteaua de aeroporturi din SUA.


Performanta romanilor de la SOFTWIN se datoreaza unei tehnologii revolutionare in domeniul securitatii datelor, dezvoltate recent de BitDefender si denumita HiVE (Heuristics in Virtual Environment). Tehnologia se bazeaza pe analiza comportamentala a potentialelor coduri malitioase. Sistemul de operare ramane protejat in fata noilor amenintari informatice, care nu exista in baza de date a antivirusului, dar care au un comportament viral.


HiVE reprezinta, in fapt, o versiune avansata a tehnologiei de Behaviour Blocking, care a stat la baza alegerii BitDefender ca si castigator al IST Prize, in 2003. Aceasta tehnologie este, in continuare, singura din Europa de Est, care, in ultimii 4 ani, a reusit sa castige acest prestigios premiu.
“Suntem incantati de aceasta confirmare publica a tehnologiei HiVE, venita din partea unui prestigios for de testare antivirus. Prin aceasta tehnologie, am investit foarte mult efort si incredere in detectia proactiva a virusilor. Este o importanta batalie castigata in razboiul nostru permanent cu creatorii de virusi. Clientii BitDefender au fost protejati impotriva celei mai recente amenintari informatice, Zotob, inainte chiar ca laboratoarele antivirus sa primeasca primele semnale referitoare la infectari”, a declarat Bogdan Dumitru, BitDefender Chief Technical Officer.BitDefender este o divizie a SOFTWIN SRL, care pe langa asigurarea de produse pentru protectia antivirus , antispam si personal firewall, ofera si solutii de administrare a securitatii si consultanta in domeniul politicilor de securitate a datelor pentru retelele de calculatoare.
Sursa: Capital, 29 august 2005