Este jale în România din cauza COVID-19 iar ceea ce urmează ridică un mare semn de întrebare asupra pericolului de a intra din nou în stare de urgență. Numărul de cazuri de coronavirus a crescut în România cu 54,3% faţă de săptămâna trecută. O prognoză realizată de o companie privată pentru Comitetul Național pentru Situații de Urgență indică o creştere supra-exponenţială a cazurilor de coronavirus în România.

La mijlocul lunii august vom avea probabil între 42.447 şi 58.400 cazuri active, dintre care 2.122 – 4.088 în terapie intensivă. Aceste cifre sunt incluse în documentul menționat. 

„Creșterea supra-exponențială va continua până când distanța socială va începe să crească. La actuala distanță socială și actualul prag (estimat) de siguranță, la 1 august am avea între 20.727 și 24.246 cazuri active, peste dublul numărului de cazuri actuale. La terapie intensivă ne așteptăm să avem la 1 august, în aceste condiții, între 1.036 și 1.697 internări”, se arată în document.

Potrivit celor care au realizat prognoza, „criteriul enunțat exemplificativ pentru reintrarea în Stare de Urgență (10000 de cazuri în 5 zile) ar fi îndeplinit între 1 și 3 august”.

În cel mai negru scenariu, în luna septembrie, România va depăși un milion de cazuri și jumătate de milion, într-un scenariu optimist. Cifrele reprezintă o monitorizare zilnică a numărului de cazuri active și o prognoză a evoluției realizată după modele folosite la nivel internațional.  Cel mai important factor luat în calcul este cel care reprezintă distanțarea socială.

Trebuie menționat că toate aceste date se pot modifica oricând, în funcție de numărul zilnic de infectări cu Covid-19. Un lucru extrem de important: studiul a fost trimis și autorităților.

Documentul poate fi consultat aici

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 767 noi cazuri de îmbolnăvire. Conform Grupului de Comunicare Strategică, cele mai multe cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate, până în prezent, în Bucureşti (4.360), Suceava (4.257) şi Braşov (2.328).De asemenea, în alte nouă judeţe (Argeş, Botoşani, Dâmboviţa, Galaţi, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Prahova şi Vrancea) sunt peste 1.000 de îmbolnăviri.

FOTO: INQUAM/Octav Ganea