Mircea Geoană spune dacă România intră în război

Secretarul general adjunct al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), Mircea Geoană, a declarat că, în prezent, Rusia nu are nicio intenție în ceea ce privește România sau orice altă țară membră.

Pe de altă parte, el spune că fiecare membru trebuie să fie pregătit pentru orice eventualitate.

Declarațiile lui Mircea Geoană vin în contextul declarațiilor făcute de către generalul Gheorghiță Vlad.

Secretarul general adjunct a mai spus că România este foarte apreciată în cadrul organizației. De asemenea, a mai spus că generalul Gheorghiță Vlad a emis o declarație coerentă cu pozițiile exprimate de alți colegi din NATO.

Acesta a mai spus că declarațiile arată că perioada de pace s-a încheiat.

„România este foarte apreciată la NATO. Profesioniști, oameni serioși, cumpătați. Cred că declarația generalului Vlad este coerentă cu declarațiile făcute de alți colegi de-ai săi. Toți dau semnale de mare preocupare.

Nu vedem acum un risc la adresa securității noastre, dar dacă nu vom investi în apărarea noastră, doamne ferește dacă Ucraina nu reușeste, Rusia va vrea să facă mai mult, va crede că suntem slabi. Este o sperietoare care nu are justificare.

Este o declarație care arată ca perioada de pace s-a încheiat. Nu văd nimic altceva decât ce au spus omologii săi din NATO. Dacă noi nu avem acum ce ne trebuie, e o neglijență de decenii”, spune acesta.

NATO
Steag NATO/SURSA FOTO: Dreamstime

România nu va intra în război din cauza NATO

El a subliniat necesitatea îmbunătățirii condițiilor profesionale ale personalului militar și a îndemnat la o investiție responsabilă în această direcție.

Geoană a concluzionat afirmând că România are nevoie de cetățeni mai rezilienți, capabili să facă față situațiilor limită.

De asemenea, a subliniat că ideea unei implicări a României într-un conflict din cauza NATO este complet în afara realității.

Mai mult, acesta a mai spus că politicienii se joacă prea mult cu acest subiect. El a amintit că Armata și Biserica sunt instituțiile în care românii au cea mai mare încredere.

Acesta a mai subliniat că investițiile trebuie făcute cu cap.

„Condițiile lor profesionale nu sunt la nivelul pe care ar trebui noi să le avem. Politicienii se joacă cu subiectul ăsta mult prea des. Alături de Biserică, Armata este cea mai de încredere instituție din societatea românească, măcar aici să se facă ceva, e momentul să se investească cu cap.

România are nevoie de cetățeni care să fie mai rezilienți, să poată face față unor situații limită. Este absolut în afara oricărei realități (n.r. ca România să fie implicată în război din cauza NATO)”, a declarat Mircea Geoană.

mircea geoana
Mircea Geoană/SURSA FOTO: Facebook, captură ecran

Nu se pune problema unui conflict cu Rusia

Premierul țării a declarat că România se află într-o situație de securitate fără precedent în prezent.

El a subliniat importanța apartenenței la NATO și a evidențiat prezența considerabilă de forțe militare din Europa și, în special, din SUA pe teritoriul României, inclusiv poliția aeriană.

Premierul a mai spus că România nu este amenințată de niciun război.

„România nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere ca astăzi. Faptul că facem parte din NATO e un lucru foarte important şi vedeţi ce desfăşurare de forţe şi de militari din toată Europa şi, mai ales, din SUA, sunt pe teritoriul României şi Poliţie aeriană. Deci, haideţi să stăm liniştiţi că România nu va intra în niciun război”, a spus premierul țării.