Prognoza meteo pentru iarna 2022-2023. Cum va fi vremea în România?

Potrivit meteorologii de la AccuWeather, există indicii că traseul furtunilor generale din această iarnă va viza în special sudul Europei. Meteorologii cred că modelul general pentru această iarnă va fi influențat în mare măsură de La Niña, un fenomen oceanic și atmosferic. O iarnă mai caldă decât media normală va fi în nord-estul Europei, dar vor exista, totodată, și perioade de vreme instabilă și de vreme rece, dar și de vreme călduroasă pentru această zonă.

În prezent, un vortex polar apare în stratosferă peste Polul Nord. A început să se formeze pe măsură ce răcirea sezonieră s-a intensificat și va continua să se consolideze până în iarnă. Având o istorie lungă de impact asupra iernilor din Statele Unite ale Americii și din Europa, este monitorizată evoluția sa în fiecare sezon rece. În prezent, temperatura medie este deja în scădere în stratosferă.

Potrivit meteorologilor, în această iarnă vom avea parte de puțină zăpadă, ceea ce ar putea crea probleme în agricultură. În cazul României, însă, se anunță precipitații mai însemnate cantitativ cu refacerea deficitului de umiditate. Va fi mai rece în nordul, centrul, nord-vestul, nord-estul țării. Vor fi perioade cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite, dar și perioade cu temperaturi ușor mai ridicate decât cele normale.

Prognoza meteo pentru iarna 2022-2023. Cum va fi vremea în România?

Potrivit Florinelei Georgescu, directorul executiv al ANM (Administrația Națională de Meteorologie), ar fi bine să urmărim estimările meteo din luna noiembrie privind iarna 2022-2023 deoarece acum este prea devreme să vorbim despre ce ne așteaptă.

„Este o estimare timpurie. Pe de altă parte, cam toate centrele mari ale lumii, în această perioadă, încep să iasă cu estimările peste iarnă. Este bine să urmărim estimările de peste o lună, deci cele care vor veni în luna noiembrie.

E prima prognoză pentru iarnă, dar nu trebuie să înțelegem că asta e, nu se mai întâmplă nimic, dimpotrivă. În cursul lunii noiembrie, trebuie să ne uităm la toate estimările care vor veni și să luăm în considerare, mai ales în contextul actual, și probabilitatea, chiar dacă mică, de apariție a unor fenomene extreme.

Suntem într-o perioada în care temperaturile se încadrează în normal, dar trebuie să fim atenți la temperaturile nopților, mai ales în zonele depresionare. În următoarele patru săptămâni, datele arată că temperaturile se vor încadra în limite apropiate de normal, chiar ușor peste normă în multe regiuni”, a explicat Florinela Georgescu.

În ceea ce privește iarna 2022-2023, „este foarte devreme să vorbim despre ce ne așteaptă, putem face anumite detalii, să ne aducem aminte ce înseamnă o iarnă: ger, temperaturi care noaptea pot coboară spre -20 de grade, poate mai jos, dar nu sunt excluse și episoade cu vreme caldă, valori de peste 15 grade. Momentan, cele mai timpurii semnale despre regimul temperaturilor arată că vom putea avea o iarnă apropiata normelor, dar niciodată nu trebuie să excludem apariția fenomenelor severe pe un interval scurt de timp.

Până acum, furtunile au fost asociate fenomenelor de vară, dar sezonul de iarnă poate aduce și el episoade cu vânt mai intens, episoade de viscol și așa cum am văzut și anul trecut când fenomenele sunt severe și avertizările sunt adecvate. Și în sezonul rece este posibil să apară avertizări de cod portocaliu și roșu în situațiile severe”, a declarat, marți seară, director executive al ANM, în cadrul unui interviu acordat pentru România TV.