Banca CLS International derulerază deja teste de stres care iau în calcul posibila destrămare a zonei euro, potrivit unor surse apropiate instituţiei, scrie Wall Street Journal.

Câteva din cele 63 de bănci care deţin CLS îşi fac planuri similare. "Vrem întotdeauna să fim pregătiţi pentru situaţii neprevăzute", a spus un oficial al CLS.

Filiala din New York a CLS este de departe cel mai mare nume de pe piaţa de trading care se pregăteşte pentru un asemenea scenariu, scrie ziarul american.

Analişti băncii japoneze Nomura au spus la rândul lor vineri că destrămarea zonei euro este "un risc foarte probabil", în timp ce analiştii HSBC Holdings le-au spus clienţilor că nu este exclus ca unele ţări să părăsească zona euro.

Majoritatea liderilor europeni şi băncilor mari considerau ideea un subiect prea sensibil pentru a fi luat măcar în discuţie, acum câteva săptămâni.

Instituţiile financiate derulează frecvent anumite scenarii atunci când întrezăresc posibilitatea ca piaţa să se îndrepte într-o anumită direcţie, dar asta nu înseamnă că acestea chiar cred că este probabil ca piaţa să se îndrepte în acea direcţie, spun unii anaşişti.

"Chiar şi în timpul crizei din 2008, se derulau anumite scenarii. Privind retrospectiv, multe din posibilităţile luate în clacul nu s-au întâmplat", a spus Fabian Eliasson, de la Mizuho Corporate Bank.