Mobile World Congress este locul în care dacă nu ești, nu exiști în lumea  teleco-muncațiilor mobile. Desigur, doar dacă nu numești Apple, caz în care nu mai ai nevoie de Congresul Internațional. În rest, cam toți producătorii din lume s-au înghesuit la Barcelona pentru a-și prezenta ultimele produse și inovații și pentru a găsi noi relații de afaceri. De altfel, MWC este un târg destinat aproape exclusiv companiilor, cel mai ieftin tichet fiind 750 de euro pentru întreaga durată a târgului, un preț mult prea mare pentru public.

Numărul total de expozanți se ridică la 1.700, cu un total de peste 75.000 de oameni, dintre care peste 40.000 sunt directori executivi, ceea ce face ca organizatorii și orașul Barcelona să câștige o mulțime de bani de pe urma târgului. Prețuri oficiale nu există, însă pentru un stand mic în zona centrală a unuia dintre cele opt pavilioane costul este de cel puțin un milion de euro. Este de apreciat că barcelonezii au reușit să transforme MWC într-un eveniment obligatoriu pentru companiile de profil din întreaga lume, o adevărată mină de aur într-o perioadă deloc fericită pentru economia Spaniei.

Târgul din acest an nu a venit cu inovații tehnologice semnificative. Chiar și în industria telecom, una dinte cele mai dinamice în prezent, inovațiile sunt greu de făcut. Majoritatea modificărilor sunt mai mult de marketing, menite să ia ochii consumatorilor și să justifice apariția unui nou model sau a unei noi game. Îmbunătățiri importante se fac însă în zona software și a aplicațiilor, terminalele fiind tot mai viabile, mai performante și mai ușor de utilizat.

Competiția este oricum bună. Spre exemplu, urcarea Intel în zona procesoarelor realmente performante pentru telefoane și tablete creează presiune asupra Qualcomm sau a altor producători. La fel de interesantă este și intrarea Lenovo în „lumea bună“ a smartphone-urilor, producător aflat pe locul patru în lume, dar care va urca pe trei după finalizarea achiziției Motorola. Primul loc este ocupat la distanță de Samsung, urmat de Apple, iar pe trei se află acum Huawei. Urmat de Lenovo, care acoperă cu distribuția de telefoane aproximativ jumătate din piața globală, și de LG. Se poate observa că piața este dominată de asiatici, care tind să câștige tot mai mult din piață. Cel mai probabil, nici Apple nu va rezista mult timp pe locul secund, având în vedere strategia exclusivistă de produse (gamă aproape integral premium pe modelele noi), în timp ce piețele care se dezvoltă sunt în marea lor majoritate emergente, cu o putere redusă de cumpărare comparativ cu cele mature.

Vibe X și Vibe S de la Lenovo

Lenovo, prin Motorola, atacă exact zonele în care nu s-a străduit prea tare să intre până acum, cum ar fi Europa de Vest și SUA. Motorola are deja un brand foarte bun în aceste piețe și, mai mult, are un portofoliu de peste 4.000 de patente tehnologice ce pot fi utilizate pentru noi terminale mobile. De altfel, cam toți producătorii chinezi mari au început să renunțe la terminalele dual-sim, o caracteristică a acestor telefoane, iar acum lansează tot mai multe modele single-sim, cu funcții și performanțe de top. Mișcarea este obligatorie pentru intrarea cu succes în piețele dominate de operatorii mobili, care nu sunt încântați să  vândă terminale dual-sim, așa cum este și România, unde vânzările de telefoane mobile se fac în proporție de 7% prin operatori și doar 30% prin magazinele de retail. 

Intrarea Lenovo în România este anunțată de mult, însă a tot fost amânată. În prezent, pare bătută în cuie data de final de aprilie sau început de mai (cel mai probabil va fi în mai, deoarece sfârșitul lui aprilie coincide cu sărbătorile pascale). Producătorul este deja prezent în Orientul Mijlociu, în Rusia, Serbia, Ucraina etc. Intrarea în Uniunea Europeană însă, prima oară prin România și apoi Bulgaria, necesită mai multe conformări la regulile Comisiei Europene. La care se adaugă și testele de conformitate cerute de operatori; toate aceste teste și conformări înseamnă cheltuieli de aproximativ 100.000 de euro pentru modelele noi, o sumă care nu se justifică decât atunci când ești sigur de venituri din respectivele modele.

Vârful de gamă al Lenovo dintre seriile lansate recent este Vibe, cu un model premium denumit X, cu design industrial, destinat zonei de business. Gama pentru consumatori este Vibe S, cu un design mai nimerit pentru publicul larg, făcut pentru a fi ușor de folosit cu o singură mână chiar dacă are o diagonală a ecranului de cinci inci. Inclusiv aplicațiile proprii sunt menite să îi atragă pe aceștia, un exemplu fiind funcția de Auto-beautification foarte bună pentru „selfie”. Mai exact, Lenovo a avut grijă să aibă o cameră foto pe partea frontală a aparatului de cinci megapixeli, suficientă pentru o poză bună, care poate fi editată automat prin funcția de înfrumusețare, care este, de fapt, un Photoshop automat. Pe care am și testat-o și pot să spun că rezultatele sunt într-adevăr uimitoare.

Modelul cel mai așteptat de la MWC 2014 a fost Samsung Galaxy S5, însă producătorul coreean a părut nepregătit pentru lansare. Pe lângă lipsa unor modificări substanțiale ale modelului, telefonul a și lipsit de la standul Samsung de la târg. S5 are un procesor quad-core de 2,5 GHz, o cameră foto de 16 MP, un ecran super AMOLED de 5,1 inci (un pic mai mare decât S4) și câteva modificări prin meniuri (făcute mai simplu și mai intuitive). Una peste alta, este posibil ca S5 să nu fie o dezamăgire atât de mare pe cât pare.

Android la Nokia X

Mai ciudată decât orice altă lansare  este apariția Nokia X, o gamă bazată pe sistemul de operare Android. Se știe că Nokia a ajuns (tranzacția nu este totuși finalizată) în curtea Microsoft, care are propriul său sistem de operare Windows. Explicația oficială este că se dorește ca gama X (care este integral dual-sim) să fie o punte între Asha și Lumia, în condițiile în care interfața este modificată să semene cu cea a Windows. Neoficial, terminalul era deja pregătit și s-au grăbit cu lansarea înainte de finalizarea tranzacției. Ce nu prea s-a luat în seamă este faptul că, prin X, Microsoft va avea acces la dezvoltatorii de aplicații pentru Android, o comunitate deloc de neglijat.

Noul Sony Xperia Z2 pare a fi un terminal excelent (rezistent la apă și cu filmare în rezoluție 4K), printre lideri și în acest an. Cum a fost și a rămas HTC, care a reușit să obțină distincția de cel mai bun smartphone cu HTC One, vârful de gamă de anul trecut. Altfel, lansări sunt disponibile de la toată lumea, inclusiv de la Hua­wei, LG, Asus sau ZTE.