Potrivit CFA România, pentru luna martie, indicatorul de încredere macroeconomică s-a situat la 52,1 puncte, în urcare consistentă faţă de luna februarie (36,3 puncte), fiind cel mai mare decât este măsurat (septembrie 2011).

Indicatorul legat de condiţiile curente din mediul economic a cunoscut de asemenea o îmbunătăţire până la 32 puncte, de la 27,5 puncte în februarie.

În ceea ce priveşte anticipaţiile – legate de mediul economic, piaţa muncii, evoluţia venitului personal şi evoluţia averii personale -, acestea s-au îmbunătăţit până la o valoarea a indicatorului de 62,2 puncte, cea mai mare de când e măsurat, fiind în creştere semnificativă faţă de luna februarie, când a fost de 40,6 puncte.

Este de remarcat evoluţia aşteptărilor privind mediul economic extern, indicatorul înregistrând o îmbunătăţire de la -80% la -25%.

Aşteptări pline de speranţă

Legat de condiţiile curente de afaceri din România, răspunsurile celor chestionaţi au indicat o ameliorare importantă, de la -45% în februarie, până la -22% în martie.

Cea mai surprinzătoare evoluţie a fost înregistrată la nivelul aşteptărilor privind condiţiile de afaceri din România, indicatorul trecând pentru prima oară în teritoriul pozitiv, la 33%, de la -10% în februarie sau de la -40% în noiembrie.

De asemenea, anticipaţiile privind şomajul din următoarele 12 luni s-au îmbunătăţit puternic, până la 18%, de asemenea fiind pentru prima oară în teritoriul pozitiv, după ce în februarie se situau la -25%, iar în noiembrie la -36%.

Pentru a releva cât de mult a crescut nivelul aşteptărilor privind economia locală, observăm că alţi doi indicatori au reuşit să treacă în premieră în zona pozitivă. Este vorba de anticipaţiile privind venitul personal în economie, care s-au îmbunătăţit de la -40% în februarie, până la 18%, precum şi de aşteptările privind averea personală, unde indicatorul a ajuns la 28%, de la 0% în februarie sau -37% în noiembrie.

Cum spuneam mai sus, merită remarcat cât de mult s-au ameliorat aşteptările privind mediu economic extern, până la -25%, după ce timp de cinci luni la rând se situau în jurul a -80%.