În ultimii ani de zile s-a vorbit constant despre o criză a forței de muncă, iar una dintre cele mai afectate industrii a fost cea a construcțiilor. Nu este necunoscut faptul că meseriașii români au plecat în Occident pentru a munci pe salarii mai bune, în timp ce în România, antreprenorii se confruntă cu o piață greu de gestionat, în care oamenii vin nepregătiți. Astfel, scopul acestei dezbateri a fost de a identifica problemele cu care actorii implicați se confruntă și potențialele soluții ce pot fi aplicate de către guvernanți.

Constructorii, slalom printre pericole


Pentru a avea o imagine cât mai completă a problemelor cu care industria construcțiilor se confruntă am invitat atât actori privați, cât și publici. Cristian Erbașu este Președintele Deferației Patronatelor Societăților din Construcții și CEO-ul Construcții Erbașu. Virgil Profeanu este fondatorul Vego Holding, activitatea sa concentrându-se în zona de studii de fezabilitate și proiectare. Despre piața de imobiliare și modul în care a evoluat ne-a vorbit Cristian Nicola, fondator și CEO Investpoint.

La categoria actori publici i-am avut prezenți la dezbatere pe Andrei Baciu, Secretar de Stat al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și pe Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică, care a punctat cu date statistice și explicații cele mai importante caracteristici ale industriei construcțiilor.

Pe lângă aceștia a mai fost prezent și economistul Adrian Câciu care a pus în perspectivă toate problemele cu care industria se confruntă, plecând de la lipsa de strategie a guvernanților până la situația nefericită în care a ajuns producția de materiale românească.

Principalele teme ale dezbaterii au fost:

  • Explozia prețurilor materialelor de construcții: cauze și efecte
  • Introducerea anulării facilităților constructorilor în acordul UE pentru PNRR
  • Evoluția metodelor și instrumentelor de proiectare în scopul satisfacerii nevoilor
  • Pericole pentru piața românească de construcții în viitorul apropiat
  • Cum se implică statul în susținerea acestui sector economic
  • Câtă predictibilitate legislativă oferă statul antreprenorilor din domeniu
  • Ce urmează pe termen lung pentru industria construcțiilor?