Prezent vineri seară într-o emisiune la un post de televiziune, premierul a precizat că a întrebat la INS când sunt gata rezultatele recensământului efectuat în 2011, răspunsul primit a indicat că prin mijloacele pe care institutul le are în prezent acest lucru va putea fi realizat în 2013.

Primul-ministru a explicat că există o serie de implicaţii care derivă din acest număr al populaţiei şi a dat ca exemplu numărul de europarlamentari pe care îl va avea România în 2014, numărul de parlamentari, precum şi alocaţia bugetară pe care o primeşte fiecare autoritate administrativ-teritorială.

"Sunt o mulţime de implicaţii. În primul rând, câţi europarlamentari va mai avea România în 2014; după aceea câţi parlamentari o să avem, acum, în noiembrie; câţi consilieri locali, consilieri judeţeni; care este alocaţia bugetară pe care o primeşte fiecare autoritate administrativ-teritorială şi în funcţie de număr. Răspunsul (de la INS – n.r.) a fost că, anul trecut, nu s-au alocat sumele în buget, sumele necesare pentru personal şi pentru toate mijloacele tehnice – soft, computere – şi că, practic, în acest moment, procedura de înregistrare a fiecărei fişe – pentru că cel care a mers la recensământ a completat o fişă complexă, nu doar numele şi vârsta, suprafaţa locativă, câte bunuri, e o chestiune mult mai complexă decât simpla existenţă a persoanei – şi că pe mijloacele pe care le au în acest moment va fi finalizată înregistrarea tuturor datelor în 2013. Eu i-am întrebat şi am vorbit şi cu Florin Georgescu (ministrul Finanţelor – n.r.) … Suntem dispuşi, acum la rectificare, să dăm INS sumele necesare pentru a face lucrurile mult mai rapide, însă, ca să le facă până pe 30 august, mi-au spus foarte clar că nu sunt în stare, nu au cum", a declarat primul-ministru.

Curtea Constituţională a României a decis, zilele trecute, să amâne pentru sfârşitul lunii august pronunţarea unei hotărâri în privinţa referendumului de demitere a preşedintelui, având în vedere datele contradictorii comunicate de autorităţi în privinţa numărului populaţiei. În consecinţă, CCR a decis să solicite Guvernului şi, implicit autorităţilor, să reactualizeze listele electorale.