Victor Ponta a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește datoria externă a României. Fostul premier a susținut că cifrele sunt de-a dreptul înspăimântătoare și că situația din țara noastră este destul de rea. El a menționat că datoria externă s-a triplat în ultimii opt ani de zile. Vinovați de acest lucru îi consideră pe premierii PNL Ciucă, Cîțu și Orban.

În ceea ce privește situația reală din România, Victor Ponta a dat detalii, în direct, la o emisiune TV.

„Țara noastră se află într-o situație înspăimântătoare. Păi eram foarte rău. Acum, după ultimele cifre, ne situăm mai rău decât rău. L-am împușcat pe Ceaușescu. România nu avea datorii. Unii spun că de asta l-au împușcat”, a comentat Victor Ponta, în direct la România TV.

Datoria externă a României s-a triplat

Acesta a arătat că până în anul 2015, timp de 25 de ani, România s-a împrumutat 50 de miliarde de euro.

„E mult, dacă ne gândim că autostrada pe care nu o mai facem, Comarnic-Brașov, costa 3 miliarde. Din 2015 până la finalul anului trecut s-a triplat datoria (N.R. – la 150 de miliarde). (…) În loc să plătim din cea pe care o aveam, am triplat-o. Asta înseamnă dobânzi mai mari. Domnul Iohannis ne-a îndatorat cu câte 10 miliarde de euro pe an”, a precizat fostul premier.

El a susținut că poate situația ar fi fost justificată dacă s-ar fi băgat banii în șosele, autostrăzi, spitale sau școli. Dar, a continuat Ponta, sumele s-au dus pe nimic, s-au dus pe firme străine, deplasări, armament.

„10 miliarde de euro pe an e foarte mult pentru România (…) BNR a anunțat cât ne-am mai împrumutat pe primele șase luni din 2023. Până acum era rău cu 10 miliarde pe an. Știți cât ne-am împrumutat în primele șase luni din 2023? Cu 15 miliarde de euro pe an! Adică 30 de miliarde pe an”, a mai spus Victor Ponta.

bani
Bani/ SURSA FOTO: Dreamstime

Ponta susține că actualul Guvern nu are soluții de a acoperi gaura la buget

În opinia sa, actualul Guvern condus de Marcel Ciolacu nu prea are soluții pentru a acoperi suma lipsă din buget.

„A venit Ciolacu, spune că trebuie să facem ceva. Să tăiem de la microîntreprinderi cât 10 de lei, de la ăla cu cafeaua, cu zahărul. Asta înseamnă doar o picătură într-un ocean. Mai distrugem oamenii de afaceri români. De firmele mari e greu să te atingi de ele – au avocați, ambasadori. Să cumperi armament, nu poți – asta a zis Iohannis”, a comentat fostul premier.

Fostul premier nu le poate cere copiilor săi să rămână în țară

El a ținut să arate că la ora actuală avem cel mai mic PIB investit în educație, mai puțin decât în vremea când țara era condusă de Emil Constantinescu, Ion Iliescu și chiar Traian Băsescu.

„Am copii destul de mari. Eu nu cred că le voi cere copiilor să rămână aici, să muncească să plătească datoriile noastre. Vor pleca în Spania, America, Franța, în Germania… (…) Oamenii trebuie să știe cum a început urgia cu taxele, cu prețurile și cum s-au cheltuit acești bani. S-au cheltuit 100 de miliarde de euro pentru nimic”, a conchis fostul prim-ministru al PSD.