Guvernul ungar a stabilit în septembrie 2010 salariul maxim lunar al şefilor băncii centrale la 2 miloane de forinţi (7.000 euro), ceea ce face atingere independenţei băncii centrale.

După ce Ungaria a solicitat un împrumut de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), Bruxellesul a criticat această măsură considerând că limitează independenţa băncii şi a cerut o schimbare, ceea ce guvernul conservator condus de Viktor Orban a refuzat.

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Orban şi publicată vineri pe site-ul Băncii centrale, Andras Simor afirmă că prin această măsură doreşte să ‘sprijine guvernul în situaţia apărută’, deşi consideră că faptul de a impune un salariu maxim este contrar legilor în vigoare, transmite Agerpres.

Uniunea Europeană condiţionase împrumutul pentru Ungaria, între altele, de modificarea legii privind Banca centrală, pe care Budapesta a acceptat-o cu excepţia punctelor referitoare la salariu şi la jurământul pe care trebuie să-l depună guvernatorul Băncii centrale în faţa parlamentului.

Andras Simor, care va primi numai un forint în mod simbolic şi va dona restul salariului său unor studenţi în economie, a condiţionat această ofertă de modificarea legii în parlament cu privire la acest aspect.