Oficialii guvernamentali din Franţa şi Belgia se întâlnesc, de asemenea, în cursul zilei de duminică, pentru a finaliza planul de protecţie a deponenţilor băncii.

Găsirea unei soluţii referitoare la Dexia este o urgenţă în mod special pentru Belgia, în condiţiile în care agenţia internaţională de evaluare financiară Moody’s Investors Service a plasat, vineri, sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare calificativul Aa1 al ţării. Grupul franco-belgian Dexia are o expunere semnificativă pe Grecia, Italia şi Spania, ţări în cazul cărora investitorii se tem de un eventual faliment.

Dexia, instituţie care în timpul crizei financiare din 2008 a primit un pachet de sprijin de şase miliarde de euro din partea guvernelor francez şi belgian, a început să fie supusă la presiuni pe piaţă din cauza expunerii sale pe Grecia.

Expunerea Dexia pe obligaţiunile guvernamentale greceşti este de 3,4 miliarde de euro însă expunerea sa totală pe Grecia, inclusiv pe creditorii din sectorul privat, este de 4,8 miliarde de euro.
Sursa: Agerpres