După intrarea în vigoare a OUG 19/2019, care modifică OUG 114, ANRE va stabili prețurile finale reglementate la gazele naturale pentru populație. Acestea nu vor scădea, dar nici nu vor crește.

“Renunţând la preţul limitat pentru consumatorii non-casnici, putem spune că 40% din piaţa gazelor naturale din România va fi la preţ reglementat, pentru consumatorii casnici şi pentru producătorii de energie termică care folosesc gaze pentru energia termică livrată populaţiei”, a declarat vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy Bege, citat de E-nergia.ro.

Acesta a menționat că prețurile actuale pentru populație nu vor crește, dar, de asemenea, nici nu vor scădea, din cauză că recuperarea de către furnizori a costurilor de achiziție din trecut a gazelor din piață, mai mari decât cele avizate de ANRE.

“În anul 2018, am majorat preţul la gazele pentru consumatorii casnici de trei ori, în ianuarie, aprilie şi august. Aceste trei majorări, cumulat , au dus la o creştere a preţurilor de 16-17% pentru consumatorii casnici, şi la nivelul lunii august 2018, când am stabilit preţurile la gazele naturale care sunt valabile şi acum, preţul mediu de achiziţie al gazelor naturale era de 80 de lei. Undeva în decembrie se tranzacţionau gaze din producţia internă la 110-120 de lei. Prin această limitare, preţurile la consumatorii casnici nu vor creşte în cursul acestui an”, a spus Bege.

Conform prevederilor care au rămas în vigoare din OUG 114, populația și centrale etermice primesc, până în primăvara anului 2022, gaze naturale din producția internă, cu prioritate și la prețul plafonat de 68 de lei/MWh.