Veşti proaste de la BNR pentru românii cu credite în lei înainte de Paşte

Veşti proaste de la BNR pentru românii cu credite în lei înainte de Paşte, după ultimul anunţ al Băncii Naţionale a României privind cotaţia principalului indice economic de care depind majoritatea dobânzilor pentru creditele în lei.

Indicele ROBOR la 3 luni a urcat marţi, 23 aprilie 2019, la 3,41%. Acesta este cel mai înalt nivel din ultimele 8 luni, conform informaţiilor oferite de Banca Naţională a României (BNR).

ROBOR la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Luni, acesta a urcat la 3,40%.

Marţi, indicele a crescut la 3,41%, cel mai mare nivel din 3 august 2018, când a fost 3,47%.

Totodată, indicele ROBOR la şase luni a stagnat la 3,43%, pentru a doua oară.

Săptămâna trecută, acesta a urcat de la 3,42% la 3,43%, cel mai mare nivel din 23 noiembrie 2018, când a fost 3,46%.

Evoluţia ROBOR în 2019

ROBOR la 3 luni a început anul în scădere, după ce la 1 ianuarie a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, care impunea taxe pe activele bancare în funcţie de nivelul acestui indice. Astfel, la 3 ianuarie 2019, cota a fost de 2,99% şi abia la 23 ianuarie avea să depăşească pragul de 3%, situându-se la 3,03%. În urmă cu o lună, Executivul a modificat OUG 114, astfel încât „taxa pe lăcomie”, plătită de bănci, a devenit mai mică şi independentă de ROBOR. Practic, băncile cu peste 1% cotă de piaţă achită anual 0,4% din valoarea activelor, iar cele cu sub 1% cotă de piaţă – 0,2%.

De asemenea, Guvernul a adus şi schimbări care îi interesează direct pe clienţi. Dobânda variabilă la creditele în lei va fi calculată ca sumă dintr-un indice de referinţă şi o marjă fixă, aplicată de bancă pe toată durata contractului. Indicele (noul ROBOR) reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor din piaţa interbancară.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.