Se dau peste 4.500 de lei de persoană! Mai mulți bani în România. Cine va beneficia

SURSA FOTO: Dreamstime

Salarii de 4.600 de lei în România! Institutul Național de Statistică (INS) a venit cu noi date referitoare la salariile medii pe care românii le-au primit în luna iunie a lui 2023.

Salarii de 4.600 de lei în România

Salarii mai mari în România, asta anunță Institutul Național de Statistică (INS). Date oferite de instituție sunt valabile pentru luna iunie 2023.

Venitul mediu brut în iunie 2023 a fost de 7.364 lei, cu 1,9% mai mare decât în mai 2023. Potrivit datelor publicate vineri de INS, venitul mediu net a fost de 4.600 de lei, în creștere cu 1,3% față de luna precedentă.

Potrivit INS, în iunie 2023, majoritatea activităților din sectorul economic au înregistrat o creștere a câștigurilor nete medii ca urmare a primelor speciale de performanță, a drepturilor la beneficii în numerar și în natură, a sumelor de profit net și a altor fonduri (inclusiv a voucherelor).

Creșterile câștigurilor nete medii au fost determinate, de asemenea, de succesele de producție sau, în funcție de contracte/proiecte, de încasări mai mari.

Datele INS arată că cele mai mari creșteri au fost înregistrate în aceste domenii:

  • activităţi de editare (+21,3%)
  • extracţia cărbunelui superior şi inferior (+17,9%)
  • fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi ( între 9,5% și 15,5%)
  • fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, alte activităţi de servicii, alte activităţi extractive, telecomunicaţii, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor din tutun, repararea, întreţinerea şi instalarea mașinilor şi echipamentelor, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, hoteluri şi restaurante (între 3,0% și 6,5%)

Salariul mediu net a scăzut în unele domenii

Bonusurile ocazionale, drepturile la prestații în natură și în numerar, sumele din profitul net și alte fonduri (inclusiv cupoane) care au fost acordate în lunile anterioare sunt cele care au cauzat scăderile veniturilor nete medii în comparație cu luna mai 2023.

În plus, deficitele de producție sau încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte), precum și angajarea de personal cu venituri mai mici decât media în unele activități economice au contribuit la scăderile câștigurilor nete medii.

Datele INS arată că cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost înregistrate în următoarele domenii:

  • extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (-10,2%)
  • extracţia minereurilor metalifere ( -9,3%)
  • activităţi de servicii anexe extracţiei, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, industria metalurgică (între 5,5% și 8,5%)
  • activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), colectarea şi epurarea apelor uzate, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), tranzacţii imobiliare, captarea, tratarea şi distribuţia apei ( între 1,5% și 4,0%)

INS arată și alte domenii în care câștigul salarial mediu a scăzut față de luna mai:

  • administraţia publică (-0,8%)
  • sănătate şi asistență socială (-0,5%)

Salariul mediu net a crescut ușor pentru profesori

Câștigul mediu net în sectorul educației a crescut cu 1,5% față de luna precedentă. Aplicarea prevederilor legale în vigoare, precum și acordarea tichetelor valorice (voucherelor de vacanță) în luna mai 2023 în marea majoritate a unităților de învățământ preuniversitar, reducerea sumelor corespunzătoare salariului orar al cadrelor didactice pe perioada vacanțelor școlare, precum și încetarea grevei din sistemul public de învățământ, au avut impact asupra evoluției câștigului salarial mediu net din această activitate față de luna precedentă.

INS indică faptul că veniturile nete medii au crescut cu 15,7% față de luna iunie a anului trecut.