Actele necesare eliberării au ajuns deja în Mexic și în câteva ore în San Jose (Costa Rica), dar la limită pentru a se putea da o decizie judecătorească de punere imediată în libertate.

Ministrul Justiției a semnat imediat pentru actele necesare trimiterii în Costa Rica, iar MAE a și trimis în regim de urgență un curier diplomatic la Ambasada României din Mexic (care operează interesele României în Costa Rica), curier care apoi trebuie să ajungă la San Jose pentru a depune actele în original la Ministerul Justiției din Costa Rica și abia un judecător să constate noua situație și să le pună în libertate pe Bica și Udrea. Ele pot aștepta apoi în libertate decizia privind solicitările de azil politic în țara din America Centrală.

Dacă în cazul procedurii de extrădare lucrurile au mers încet și foarte încet din partea autorităților române, acum totul a mers la foc automat la niște costuri exorbitante pentru contribuabilul român. Surse diplomatice susțin pentru STIRIPESURSE.RO că pentru curierul diplomatic la o cursă de avion spre Ciudad de Mexico s-a găsit loc doar la Clasa Business la un cost foarte mare.

Potrivit informațiilor STIRIPESUSRSE.RO, curierul diplomatic a ajuns deja la sediul Ambasadei României din Mexic. Un diplomat al ambasadei urmează să se deplaseze în regim de urgența la San Jose pentru a depune actele în timp util la Ministerul Justiției din Costa Rica și apoi spre o instanța care ar putea decide punerea în libertate. Totul este însa la limita pentru că astăzi este zi scurta, iar de Crăciun tot ce înseamnă administrație e închis în Costa Rica. O șansă ar exista doar dacă avocații locali ai celor două să fi păstrat rând la instanța care judecă urgențele.

Totul pentru ca Alina Bica și Elena Udrea să petreacă Crăciunul și Anul Nou în libertate. Totul în condițiile în care în trecut au fugit din România după decizia ÎCCJ contestând deciziile ca fiind politice.