Potrivit unui memorandum al Guvernului, au fost propuse patru scheme de ajutor. Odată adoptate memorandum, schemele de ajutor trebuie transpuse într-o hotărâre de guvern şi supuse aprobării Executivului.

Perioada de valabilitate a schemelor este până în decembrie 2020, respectiv un an de la aprobarea lor, iar perioada în care se vor efectua plăţile ajutorului de minimis: 2020-2021.

Schema de ajutor de minimis pentru participarea la festivaluri şi târguri de filme, interne şi internaţionale

„Filmul românesc înregistrează succese indiscutabile în cadrul tuturor festivalurilor internaţionale, reprezentând pentru România o carte de vizită. Cineaştii români au făcut în ultimii ani ceea ce nimeni nu credea posibil, au readus cinematografia română în atenţia publicului, criticilor, producătorilor şi organizatorilor de festivaluri din toată lumea”, se arată în documentul adoptat.

Potrivit documentului, 58 de filme au fost premiate în anii 20015 – 2018, ele fiind recompensate cu 157 de premii.

Suma propusă pentru această schemă de ajutor este de 300.000 de euro, iar numărul estimat al beneficiarilor este de 60.

Schema de ajutor de minimis pentru distribuirea şi exploatarea filmelor româneşti de toate genurile

„Deşi cinematografia din România a cunoscut extrem de multe şi importante succese la festivalurile internaţionale de film, există mari diferenţe în ceea ce priveşte încasările înregistrate pe piaţa distribuţiei de filme între filmul american şi cel românesc, ceea ce poate să ameninţe identitatea culturală a cinematografiei româneşti”, se arată în memorandum.

Conform celui mai recent Anuarul Statistic al Cinematografiei, pe anul 2018, din totalul de 13.348.167 de spectatori care au mers la cinema în 2018, doar 421.293 de spectatori (3,15%) au vizionat filme româneşti. Pe primul loc al topului sunt filmele americane, cu 10.705.151 de spectatori (80%), urmate de cele europene, cu 1.624.428 de spectatori (12,17%).

Tot filmele americane sunt şi în topul încasărilor în anul 2018, respectiv peste 231,6 milioane de lei din totalul de aproape 263 de milioane de lei încasate din filmele rulate în 2018. Filmele româneşti au avut încasări de doar puţin peste 7 milioane de lei.

Pe primul loc al topului filmelor româneşti în 2018, în funcţie de numărul de spectatori, a fost Moromeţii 2, al lui Stere Gulea, cu 189.772 de spectatori. Filmul este pe locul 18 în topul general al filmelor, în fruntea căruia a fost producţia Venom (SUA), cu 426.023 de spectatori.

Bugetul total al acestei scheme este de 375.000 de euro, ia numărul estimat al beneficiarilor, 55.

Schema de ajutor de minimis pentru susţinerea programelor de cultură, educaţie cinematografică, organizare de evenimente culturale cinematografice precum şi pentru editarea de publicaţii de specialitate

„Manifestările susţinute în cadrul acestei scheme sunt: caravane cinematografice, workshopuri de specialitate, gale de filme, programe de educaţie cinematografică, editare de cărţi de specialitate. Caravanele promovează producţii cinematografice noi, de calitate, originale, unele în premieră naţională în spaţii alternative, în locuri unde nu mai există săli de cinema. Programele de educaţie cinematografică pentru tineri au ca obiectiv dezvoltarea cunoaşterii cinematografiei, gândirea critică şi creativă a elevilor şi educaţia generală prin cinema, precum şi conştientizarea bogăţiei şi diversităţii cinematografice româneşti şi europene”, se arată în documentul adoptat.

Bugetul total al schemei de ajutor de minimis este echivalentul în lei al sumei de 850.000 euro, iar numărul total estimat de beneficiari pe întreaga durata de valabilitate a schemei, 80.

Schema de ajutor de minimis pentru încurajarea funcţionării cinematografului de artă şi a programării filmelor în acestea

„Situaţia dramatică a infrastructurii cinematografice din ţară, rezultat al abandonării, degradării şi dispariţiei sălilor de proiecţie şi dezvoltarea cinematografelor de mall (sector privat) au dus la îngreunarea accesului publicului la filmul European şi românesc, care în 90 % din cazuri sunt filme de artă”, se argmentează în document.

Fondurile puse la dispoziţia exploatanţilor cinematografelor prin această schemă îi încurajează să difuzează filme de artă într-o proporţie de minimum 50% din programul anual (titluri), din care cel putin jumătate este rezervată filmului european, precum şi celui românesc sau realizat în coproducţie, prin acoperirea unor costuri mari pentru întreţinerea unei săli de cinema ( lumină, căldură, întreţinerea aparaturii de proiecţie etc).

Bugetul total al acestei scheme de ajutor de minimis este echivalentul în lei al sumei de 63.000 de euro şi ar urm