Este vorba despre zile libere acordate femeilor care vor să apeleze la fertilizare in vitro pentru a avea un copil. Guvernul a aprobat un proiect de Ordonanță de urgență prin care se modifică și completează actele normative aferente. Propunerea legislativă va intra în vigoare numai după publicarea sa în Monitorul Oficial.

Așadar, salariatele care urmează o procedură de fertilizare in vitro vor beneficia de un concediu anual de odihnă prelungit cu trei zile. Mai exact, concediul de odihnă suplimentar se va acorda astfel: femeia va primi timp liber în ziua efectuării puncției ovariene și alte două zile libere începând din ziua efectuării embriotransferului.

Conform propunerii de act normativ, cererea de acordare a concediului de odihnă suplimentar trebuie să conțină și o scrisoare medicală eliberată de medicul specialist ce va efectua procedura, potrivit Fanatik.ro.

Prin această decizie, autoritățile vor să încurajeze creșterea natalității, prevenind astfel un declin demografic masiv, care ar putea afecta grav economia și societatea. Potrivit Institutului Național de Statistică, până în anul 2050, populația României se va reduce de la 19 milioane de locuitori, cât sunt în prezent, la doar 14 milioane.