Toți cei care vor să-și cumpere o mașină fabricată în România au parte de vești excelente. În Parlament a fost depus un proiect de lege care prevede dublarea până la 910 milioane de lei a bugetului programului de stimulare a înnoirii parcului auto național. Beneficiarii vor primi și o bonificație suplimentară de 1000 de lei dacă optează pentru cumpărarea unui autoturism din producție internă.

Inițiativa legislativă vizează relansarea industriei auto și de electrocasnice și este semnată de PSD, care susține că astfel vor fi asigurate locurile de muncă a sute de mii de angajați. Potrivit senatorul Radu Oprea, legea este binevenită în condițiile în care există o scădere cu 30% a cifrei de afaceri.

„Industria auto din România este cea mai importantă ramură industrială, ponderea fiind de 14% din PIB și 28% din exporturi. 185.000 de angajați sunt în această industrie și în companiile care produc componente. Suntem pe locul 4 în Europa”, a arătat Oprea.

Proiectul de lege susține și majorarea până la 310 milioane de lei a bugetului programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante energetic. O altă măsură prevede majorarea la până la 210 milioane de lei a bugetului programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi prin promovarea vehiculelor eco, menținerea primelor de casare și a eco-tichetului la nivelul actual. O altăm prevedere se referă la menţinerea primelor de casare şi a eco-tichetului la nivelul actual și la menţinerea voucherului valoric diferenţiat pe tipuri de echipamente de uz casnic la nivelul actual. Toţi banii vor fi asiguraţi din Fondul Naţional de Mediu, care va avea o valoare suplimentară de până la 780 de milioane de lei.

Potrivit pesedistului Radu Oprea, Guvernul ar da dovadă de iresponsabilitate dacă nu ar decide să suțină și să aplice de urgență acest proiect de lege”.

Proiectul de lege a fost iniţiat de către deputaţii Lia Olguţa Vasilescu şi Simona Bucura şi asumat de către toţi parlamentarii PSD din Argeş, Dâmboviţa, Dolj și Satu Mare – a informat Radu Oprea într-o conferință de presă.