Guvernul a modificat programul „Prima Mașină”, astfel încât orice persoană fizică interesată poate achiziționa de acum și mașini electrice. „Executivul a aprobat în ședința de guvern de astăzi, modificările și completările aduse de Ministerul Finanțelor Publice, Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi (Prima mașină), aprobat prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 66/2014”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice.

Acest program ajută persoanele fizice să își cumpere un autoturism nou prin contractarea de credite garantate 50% de către stat pentru maximum 5 ani, chiar dacă au mai deținut un autoturism.

Potrivit informării primite de la Ministerul Finanțelor, sunt acceptate pentru achitarea avansului minim obligatoriu și ecobonusurile şi ecotichetele acordate în cadrul programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus.

Astfel, cei care vor să acceseze programul Prima Mașină pot să cumpere următoarele tipuri de autovehicule noi:
– cu motor clasic, cu ardere internă, dacă achită un avans de minim 5% din prețul de achiziție de maximum 50.000 lei, fără TVA;
– hibrid, cu cel puțin două convertoare de energie diferite și două sisteme de stocare de energie montate pe vehicul pentru a-i asigura propulsia, dacă achită un avans de minim 25% din prețul de achiziție de maximum 100.000 lei, fără TVA;
– electric hibrid, care preia energie din două surse: un combustibil consumabil și un dispozitiv de stocare a energiei electrice alimentat de o sursă de alimentare externă (plug-in), sau complet electric – cu motor electric alimentat cu energie furnizată de baterii reîncărcabile alimentate de o sursă externă de energie electrică, dacă achită un avans de minim 30% din prețul de achiziție de maximum 150.000 lei, fără TVA.