De la cinci, maximum, nivelul de alertă scade la patru, au anunţat într-un comunicat comun şefii medicali ai celor patru naţiuni ale ţării (Anglia, Scoţia, Ţara Galilor, Irlanda de Nord).

”Riscul de supraaglomerare a serviciului naţional de sănătate sau a altor servicii sanitare în 21 de zile s-a diminuat”, au explicat medicali ai celor patru naţiuni ale ţării.

”Nu ar trebui să ne facem iluzii: ratele de transmisie, presiunea asupra spitalelor şi decesele rămân la un nivel ridicat”, au avertizat ei. ”În timp, vaccinurile vor avea un impact major”, au menţionat sursele citate.

Carantina generală a început în luna ianuarie

Confruntate cu o creştere bruscă a contaminărilor atribuite unei tulpini mai contagioase, autorităţile britanice au decretat la începutul lunii ianuarie o carantină generală, cu închiderea şcolilor. Unele regiuni precum Londra au fost închise de la mijlocul lunii decembrie.

Aceste măsuri, în paralel cu o campanie viguroasă de vaccinare cu ajutorul armatei şi a zeci de mii de voluntari, au redus drastic numărul de cazuri noi.

16 mii de oameni sunt internați la spital cu coronavirus

După ce a depăşit 38.000 la sfârşitul lunii ianuarie (faţă de puţin peste 20.000 în primul val din aprilie), numărul pacienţilor spitalizaţi cu COVID -19 a ajuns acum la 16.000.

Peste 18 milioane de persoane au primit o primă doză de vaccin împotriva COVID-19, mai mult de un sfert din populaţie.

Școlile s-ar putea deschide pe 8 martie

Pe baza acestor progrese, guvernul britanic speră să înceapă la 8 martie, odată cu redeschiderea şcolilor, o relaxare treptată în Anglia care va fi realizată până la sfârşitul lunii iunie.

Regatul Unit este cea mai afectată ţară de pandemie din Europa, cu peste 121.000 de morţi.