Unul dintre cele 18 proiecte selectate recent pentru a primi finanţare în valoare de 48,2 milioane de euro din programul Orizont 2020 în scopul dezvoltării de metode de diagnosticare, de tratamente şi vaccinuri, a obţinut deja rezultate pozitive, informează miercuri un comunicat al Comisiei Europene.

Cercetătorii implicaţi în proiectul „HG nCoV19 test” au obţinut aprobarea pentru a introduce pe piaţă o nouă modalitate de diagnosticare rapidă a COVID-19 la locul acordării asistenţei medicale.

„E încurajator să constat că aceşti cercetători s-au ridicat la nivelul provocării, au dezvoltat atât de rapid acest nou sistem de diagnosticare şi au îndeplinit unul dintre obiectivele primului nostru apel în situaţia de urgenţă. Este esenţial să se diagnosticheze mai rapid şi cu mai multă precizie coronavirusul, deoarece astfel se reduce riscul răspândirii în continuare a acestuia”, a declarat Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, citată în comunicat.

Reunind organizaţii publice şi private din Irlanda, Italia, Regatul Unit şi China, proiectul „HG nCoV19 test” a dezvoltat un nou sistem portabil de diagnosticare pentru detectarea infecţiei virale, care oferă rezultate precise şi fiabile în 30 de minute.

HiberGene, compania irlandeză care coordonează proiectul, a anunţat miercuri că a obţinut marcajul CE necesar pentru introducerea pe piaţă a dispozitivelor medicale. UE sprijină societatea HiberGene încă din iulie 2000, iar sprijinul acordat acestui proiect specific se ridică la 930.000 de euro, potrivit sursei citate.

Pe 4 mai, Comisia Europeană s-a angajat să doneze un total de 1,4 miliarde de euro în cadrul evenimentului de atragere de fonduri intitulat Răspunsul mondial la coronavirus, din care 1 miliard de euro se alocă prin Orizont 2020, programul de cercetare şi inovare al UE, în scopul creării de vaccinuri, noi tratamente şi noi metode de diagnosticare, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Din ianuarie 2020, s-au mobilizat deja 474 de milioane de euro în cadrul programului Orizont 2020 pentru a combate epidemia de coronavirus, conform Agerpres.