Polonia, cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, a înregistrat o creştere de 7,7% în trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, dar uşor sub estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care se aşteptau la un avans de 8%, conform agerpres.ro

Produsul Intern Brut a înregistrat un declin de 1,6%

De asemenea, Produsul Intern Brut a înregistrat un declin de 1,6% în trimestrul trei din 2020, faţă de perioada similară din 2019, în timp ce analiştii previzionau o scădere de 1,7%.

„Datele recente şi cele publicate vineri confirmă că evoluţia a fost foarte bună în trimestrul trei din 2020, economia nu a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei, dar a fost destul de aproape”, a apreciat Piotr Bielski, de la Santander Bank Polska.

Acesta a susţinut că „în ultimele trei luni se va înregistra probabil un declin al activităţii economice, o a doua recesiune, dar sperăm că va fi mai scurtă decât prima”.

În mai, autorităţile de la Varşovia au început ridicarea restricţiilor, ceea ce a dus la o redresare solidă a industriei, în timp ce vânzările de retail au depăşit estimările, cumpărătorii grăbindu-se să-şi facă achiziţiile amânate din cauza măsurilor de izolare.

Săptămâna trecută, premierul Mateusz Morawiecki a anunţat noi măsuri de sprijin menite să ajute economia Poloniei să supravieţuiască în urma celui de-al doilea val al pandemiei, în valoare de 9 – 10 miliarde de zloţi (2,4 – 2,6 miliarde de dolari).

Suma ar putea creşte cu 5 – 10 miliarde de zloţi dacă vor fi introduse restricţii totale, a explicat oficialul polonez, adăugând că necesităţile de finanţare ale Guvernului sunt deja asigurate.

Morawiecki a dat asigurări că Executivul va folosi diverse instrumente, inclusiv politici fiscale şi monetare, pentru a lupta contra crizei.

Un pachet de sprijin de peste 300 de miliarde de zloţi

În timpul primului val al pandemiei, Polonia a introdus un pachet de sprijin de peste 300 de miliarde de zloţi pentru a ajuta economia şi companiile afectate.

În Polonia, majoritatea magazinelor din mall-uri, teatrele, muzeele, galeriile şi sălile de cinema se vor închide începând de sâmbătă. Toţi elevii care nu învaţă deja de la distanţă vor trece în acest regim începând de luni, iar hotelurile vor rămâne deschise doar pentru clienţii veniţi în scop de afaceri. Autorităţile au închis deja barurile şi restaurantele şi au îndemnat populaţia vârstnică să rămână în case.

Economia Poloniei ar urma să înregistreze un declin de 4,6% în acest an, urmat de un avans de 4% anul viitor.