Raed Arafat l-a învins pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Acest punct de vedere a fost exprimat de un lider AUR. El a lansat o serie de acuzații grave la adresa ministrului PSD.

Deputatul AUR Adrian Axinia a susținut aceste lucruri în plenul Camerei Deputaţilor. El a precizat că Alexandru Rafila  „s-a lăsat învins de Raed Arafat”.

„Domnule Rafila, la instalarea dumneavoastră în funcţia de ministru al Sănătăţii mulţi oameni şi-au pus speranţa că veţi fi acela care va începe procesul de însănătoşire a sistemului sanitar românesc”, a spus reprezentantul AUR.

Discurs dur la adresa lui Alexandru Rafila

El a susținut că după miniştrii dezastruoşi din ultimii ani, venirea unui medic renumit şi echilibrat la Ministerul Sănătăţii era un lucru de salutat. O dovadă a fost faptul că, la început de mandat, Rafila a avut şi susţinerea românilor. Acest lucru a fost reflectat inclusiv în sondaje de opinie.

„Aţi capotat însă jalnic. În momentul în care v-aţi dat jos haina de doctor şi aţi luat o pe cea de politician, românii văd astăzi că singurul dumneavoastră scop este să daţi bine în faţa şefilor de partid”, a comentat liderul AUR.

Acuzat că s-a lăsat învins de Raed Arafat

El a făcut aceste comentarii la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Sănătăţii. În atacul lansat, acesta a susținut că pasivitatea și comoditatea de care dă dovadă „permit cancerului care a cuprins sistemul sanitar să facă metastaze”.

Liderul AUR a mai spus că reproşurile aduse lui Rafila se referă în primul rând la „abandonarea luptei pentru sistemul de gestionare a urgenţelor medicale”.

„V-aţi lăsat învins de Raed Arafat – cea mai mare piedică în calea reformării sistemului sanitar românesc. Aţi lăsat Ambulanţa în subordinea lui, aţi lăsat banii la MAI şi v-aţi cumpărat liniştea”, a spus parlamentarul AUR.

Şeful DSU ar fi devenit un adevărat „împărat” în România

În opinia sa, dacă Rafila avea gânduri reale de reformă în sănătate, nu ar fi acceptat niciodată o astfel de umilinţă.

„Mor oameni pentru că pe salvări SMURD sunt pompieri, nu doctori, mor oameni pentru că, fără niciun semn din partea subsecretarului de stat devenit împărat, nimic nu mişcă”, a susţinut parlamentarul AUR.

În opinia sa, ministrul Rafila „păstrează sistemul sanitar baronizat de PSD şi PNL”. Acest lucru ar fi  vizibil de fiecare dată când avem crize generate de diverse tragedii din spitalele româneşti.

„Am văzut şi la Botoşani şi la Ialomiţa, dar şi la Bucureşti că managerii numiţi sunt exclusiv clientelă politică. Folosiţi spitalele româneşti drept feude pentru PSD şi PNL. Fiind complice în faţa acestor realităţi, vă faceţi părtaşi la acest dezastru”, a spus reprezentantul AUR.

Alexandru Rafila/SURSA FOTO: Facebook, Guvernul României

Cine sunt principalii vinovați de dezastrul din sănătate

El i-a spus lui Rafila că nu este el principalul vinovat că nu se fac spitale regionale, spitale judeţene, şi nu se atrag banii din PNRR. Vinovaţi, a acuzat liderul AUR, sunt şefii săi de la PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu.

„Vinovatul este preşedintele Iohannis, care a patronat un sistem pe prinicipiul ‘scapă cine poate’. Culpa dumneavoastră, domnule Rafila, este complicitatea. (…) V-aţi bătut joc de speranţele românilor!”, a conchis Adrian Axinia.