Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite trage un semnal de alarmă. Sursa citată precizează că varianta Delta a noului coronavrius este mai periculoasă decât se așteptau specialiștii. Mai exact, aceasta este la fel de contagioasă precum varicela și poate provoca inclusiv îmbolnăviri extrem grave, a relatat cotidianul The New York Times, citând un raport intern al instituţiei americane, informează Reuters.

În același timp, CDC mai subliniază faptul că spre deosebire de alte variante, tulpina Delta beneficiază de o probabilitate mai mare să treacă de protecţia imunitară oferită de vaccinurile anti-COVID-19, precizează acelaşi raport.

Sursa citată mai arată că decizia luată de CDC care prevede ca americanii vaccinaţi cu schemă completă să poarte din nou măşti sanitare, vine tocmai în acest context, având la bază raportul menționat anterior.

Războiul cu pandemia s-a schimbat

Pe de altă parte, datele transmise de CDC mai arată că actualele vaccinuri anti-COVID-19 cu care majoritatea populației s-au vaccinat au în continuare o eficienţă ridicată în prevenirea formelor grave ale bolii, spitalizărilor şi deceselor în rândul persoanelor vaccinate, potrivit raportului, care citează mai mulţi experţi.

Directoarea CDC, Rochelle Walensky a declarat pentru The New York Times că un nou studiu a arătat că persoanele vaccinate care au fost infectate apoi cu varianta Delta prezintă concentraţii foarte mari de virus la nivelul nasului şi gâtului.

În același timp, ea a mai subliniat faptul că varianta Delta este mai transmisibilă decât virusurile care provoacă MERS, SARS, Ebola, răceala comună, gripa sezonieră şi varicela, afirmă autorii raportului.

Sursele citate mai spun că următorul pas pe care agenția americană îl are de făcut este acela de a „conştientiza că războiul s-a schimbat”. CDC urmează să publice date suplimentare despre varianta Delta în cursul zilei de vineri, precizează The New York Times.