Vineri, 11 februarie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Modiale a Sănătății (OMS), a informat că „faza acută” a epidemiei cauzată de coronavirus se va încheia în 2022, doar dacă 70% din populația planetei va fi vaccinată împotriva COVID-19 până în iunie.

„Mizăm pe încheierea fazei acute a pandemiei în acest an, cu condiţia, desigur, ca 70% din populaţia mondială să fie vaccinată până la mijlocul anului, până în iunie sau iulie. Sfârşitul fazei acute este în mâinile noastre. Aceasta e o chestiune de alegere”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, aflat într-o vizită în Africa de Sud, potrivit AFP.

Primul vaccin cu ARN mesager împotriva COVID-19 „made in Africa” va fi gata în 2024

Tedros Adhanom Ghebreyesus a vizitat laboratoarele societăţii de biotehnologie Afrigen din Cape Town, unde a fost fabricat primul vaccin ARN mesager împotriva COVID-19 din Africa de Sud. Elaborat pe baza secvenţierii codului genetic public disponibil al companiei farmaceutice Moderna, noul vaccin va fi gata pentru teste clinice în noiembrie 2022, iar aprobarea lui este prevăzută pentru 2024.

„Acest vaccin va fi mai adaptat contextelor în care va fi utilizat, cu mai puţine constrângeri privind stocarea şi un preţ mai mic”, a explicat directorul general al OMS.

Inițiativa Afrigen este susţinută de Organizația Mondială a Sănătății şi de mecanismul internaţional COVAX pentru acces la vaccinuri. În prezent, doar 11% dintre cetățenii africani sunt vaccinaţi împotriva COVID-19.

Reamintim că joi, 10 februarie, directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Matshidiso Moeti, a informat că Africa iese din faza de pandemie și se îndreaptă către faza endemică.

„Pandemia intră într-o etapă diferită”

„Pandemia intră într-o etapă diferită. Credem că se îndreptă, mai ales că ne așteptăm ca rata vaccinării să crească, spre o coexistență cu virusul, spre faza endemică”, a spus dr. Matshidiso Moeti.

Aceasta a adăugat că numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 de pe continentul african ar putea fi de șapte ori mai mare decât sugerează datele oficiale, iar decesele cauzate de coronavirus ar putea fi de două până la trei ori mai numeroase.

Îngrijorările privind numărarea deficitară au fost determinate de o serie de studii și anchete serologice – desfășurate inclusiv în Africa de Sud, țară care are unul dintre cele mai evoluate sisteme de supraveghere a bolilor de pe continent – care sugerează existența unor rate mai mari de infectare decât se credea anterior.

Africa este cea mai recentă regiune despre care OMS a sugerat că ar putea ieși din faza de pandemie și s-ar putea îndrepta către o stabilizare a situației.

Directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge, a declarat săptămâna trecută că acest continent ar putea intra în curând într-o „lungă perioadă de liniște” care echivalează cu o „încetare a focului” în pandemie, datorită severității mai scăzute a variantei Omicron, nivelurilor ridicate de imunitate și apariției temperaturilor mai ridicate, de primăvară.

Evaluarea sa optimistă arată că regiunea europeană, care include 53 de țări, printre care și Marea Britanie, se află într-o poziție de mai bună protecție în fața virusului, care ne-ar putea „aduce o pace durabilă” și în ipoteza că ar apărea o nouă tulpină, mai virulentă decât Omicron.