Motivul principal al anchetei este securitatea aplicației, după cum arată ancheta Comisiei pentru Investigațiile Străine în SUA.

Secretarul de stat Mike Pompeo vehiculase deja ideea interzicerii TikTok în Statele Unite, deoarece este proprietatea companiei chineze ByteDance. Administraţia de la Washington a înăsprit în ultima vreme măsurile împotriva firmelor IT din China, avertizând că acestea prezintă riscuri de securitate.

Donald Trump avertizează

‘TikTok este supusă unei investigaţii a CFIUS şi îi vom face o recomandare preşedintelui în această privinţă, săptămâna aceasta’, a spus Mnuchin, aflat alături de preşedintele Donald Trump, care a confirmat: ‘Suntem cu ochii pe TikTok’.

Platforma media a insistat că nu pune datele utilizatorilor la dispoziţia guvernului de la Beijing şi că acţionează cu bună-credinţă în SUA. Unul din argumente a fost că şi directorul general este cetăţean american, iar altul – amploarea operaţiunilor pe teritoriul american.

Cu TikTok, utilizatorii pot crea materiale video scurte, de multe ori cu efecte simple şi cu muzică, devenite tot mai populare în special în rândul celor de vârste mici.

Conform aplicaţiei Annie, care urmăreşte datele mobile, TikTok este aplicaţia cu numărul cel mai mare de descărcări de pe internet în primul trimestru al acestui an.

TikTok și-a mutat sediul central

O sursă apropiată situației susține că TikTok a discutat în ultimele luni cu guvernul britanic despre stabilirea sediului central al companiei la Londra, transmite Reuters, citată de news.ro.

Astfel, potrivit acesteia, în prezent, Londra este una dintre posibilele locaţii analizate de companie, dar nu a fost luată încă o decizie, a spus sursa.
Legat de alte locații, încă nu este clar care ar putea fi acestea, dar compania a făcut angajari agresive în California, în acest an, inclusiv pe Kevin Mayer, fost director la Walt Disney, pentru a fi directorul general al TikTok. Acesta este stabilit în Statele Unite.

Totdată, se pare că TikTok este urmărită atent de Washington, din cauza suspiciunilor că China ar obliga compania să îi pună la dispoziţie date ale utilizatorilor.

TikTok este deţinută de grupul ByteDance din China.