Papa Francisc a avut gripă și inflamație pulmonară

La recomandarea medicilor, Papa Francisc a renunțat la călătoria sa în Dubai. Nu va participa la Conferința ONU pentru Climă deoarece se recuperează după o gripă și o inflamație pulmonară.

Duminică, 26 noiembrie 2023, Papa Francisc a dezvăluit că suferă de o inflamație pulmonară. A zis, însă, că intenționează să meargă la Conferința COP28 privind schimbările climatice. Luni, însă, Vaticanul a informat că Papa Francisc a primit tratament cu antibiotice pe cale intravenoasă, după ce o tomografie computerizată, efectuată sâmbătă, a exclus pneumonia, dar a evidențiat o inflamație în plămânii săi, provocându-i dificultăți respiratorii.

Vaticanul a comunicat luni, 27 noiembrie 2023, că Papa Francisc își va limita activitățile în această săptămână pentru a-și recăpăta forțele. Deplasarea sa la Dubai, programată să dureze trei zile, a fost anulată.

Marți, însă, Papa Francisc s-a întâlnit cu episcopii spanioli aflați în vizită oficială la Vatican.

„Papa Francisc se ameliorează în urma gripei şi a inflamaţiei tractului respirator, care l-au forţat să îşi anuleze audienţele de sâmbătă. Dar medicii i-au cerut papei să nu facă deplasarea planificată pentru zilele următoare la Dubai. Papa Francisc a acceptat cererea medicilor cu mare regret şi, prin urmare, călătoria este anulată”, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, potrivit Associated Press.

Inflamația pulmonară este o reacție a sistemului imunitar la iritanți sau agenți patogeni care afectează țesuturile pulmonare. Aceasta poate fi cauzată de diverse condiții, inclusiv infecții, expunere la substanțe toxice, boli autoimune sau alergii. Inflamația pulmonară poate afecta diverse părți ale sistemului respirator, inclusiv bronhiile, alveolele sau țesutul pulmonar în sine.

Papa Francisc și-a pierdut un plămân în adolescență

Papa Francisc a suferit pierderea unui plămân în urma unei infecții în adolescență. Când a fost ales în funcția de pontif, medicii au concluzionat că această pierdere nu a limitat energia și acțiunile sale.

Faptul că el a rămas fără un plămân s-a întâmplat în urmă cu 50 de ani, într-o perioadă în care operațiile pentru infecții fungice sau pneumonie erau necesare deoarece antibioticele nu erau pe larg disponibile. Este foarte probabil ca plămânul sănătos să se fi regenerat și extins pentru a compensa capacitatea pulmonară aproape de normal într-un interval de aproximativ unu sau doi ani.

Cu zece ani în urmă, Papa Francisc părea să fie într-o stare de sănătate robustă. La acea vreme, medicii susțineau că ar trebui să aibă o capacitate pulmonară aproape de normal.