Bucuria concediile plătite cu vouchere de vacanţă a durat doar o vară pentru bugetari, pentru că anul acest nu mai există fonduri pentru acordarea lor. Pe litoral se simte deja absenţa acestor clienţi, care în 2018 au rotunjit veniturile hotelierilor, notează stirileprotv.ro. Conform legii, acestea se acordă în limitele sumelor prevăzute în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, pentru unităţile din sistemul bugetar. Pentru celelalte categorii de angajatori, voucherele se acordă în limitele sumelor prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat.

La Spitalul Judeţean din Braşov, nici unul dintre cei peste 1700 de angajaţi nu a primit anul acesta tichetul de vacanţă, în valoare de 1450 de lei. Conducerea susţine că a prevăzut în buget peste 2 milioane şi jumătate de lei pentru vouchere, însă încasările spitalului au fost sub estimări. Directorul financiar al spitalului spune că s-au pierdut 74 de paturi, ceea ce a dus la o diminuare a veniturilor, apoi prioritare au fost salariile, reactivii de laborator şi materialele de curăţenie. La Direcţia de Asistenţă Socială Braşov, cei 870 de angajaţi sunt şi mai trişti. Este al doilea an în care nu primesc voucherele de vacanţă.

Mulţi dintre cei care au folosit acum tichetele de vacanţă pe litoral le aveau de anul trecut. Aurelian Marin, managerul unei agenţii de turism, declară: „În prima săptămână a lunii iulie vânzările au fost foarte bune, după primele 5-6 zile practic a urmat o scădere cu aproximativ 30-35%.” În 2018, 1,2 milioane de români au beneficiat de tichete de vacanţă.