O descoperire șocanță a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să ia o măsură radicală. Organizația a anunțat, duminică, oprirea studiilor clinice referitoare la folosirea medicamentului pentru malarie hidroxiclorochină şi a combinaţiei de medicamente pentru HIV lopinavir/ritonavir pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 spitalizaţi. Motivul? S-a aflat că acest tratament nu a redus mortalitatea.

Anunţul a venit în timp ce OMS a raportat peste 200.000 de cazuri noi de coronavirus la nivel mondial într-o singură zi, pentru prima oară. Raportul spune că sunt peste 10,9 milioane de cazuri Covid-19 confirmate la nivel global, cu 212.326 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. De la începutul pandemiei s-au înregistrat cel puțin 523.011 de decese în întreaga lume, 5.134 dintre aceste decese fiind înregistrate în ultimele 24 de ore. În Statele Unite au fost raportate 53.213 de cazuri noi consemnate vineri, a arătat OMS.

RezultateLE interimare ale studiului clinic au arătat că hidroxiclorochina şi lopinavir/ritonavir au redus foarte puţin sau deloc mortalitatea pacienţilor cu COVID-19 spitalizaţi, comparativ cu tratamentele standard. „Investigatorii din studiile de solidaritate vor întrerupe studiile imediat”, a anunţat OMS într-un comunicat, referindu-se la studiile clinice efectuate e organizaţie în multiple ţări.

Chiar dacă este o decizie radiclă, măsura nu va afecta alte studii unde aceste medicamentele sunt folosite pentru pacienţii care nu sunt spitalizaţi sau ca profilaxie.

Comisia Europeană a aprobat, vineri, condiţionat, folosirea Remdesivir, după ce s-a dovedit că scurtează durata spitalizării. „Protecţia sănătăţii publice este o prioritate-cheie a CE şi, ca atare, datele privind Remedesivir au fost evaluate într-un interval de timp excepţional de scurt prin intermediul unei proceduri de examinare continuă, o abordare utilizată de EMA în situaţii de urgenţă în materie de sănătate publică pentru a evalua datele pe măsură ce acestea devin disponibile”, a arătat CE.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a declarat  că autorizarea unui prim medicament pentru a trata Covid-19 reprezintă un mare pas înainte în lupta împotriva noului coronavirus.