În luna iulie 2013, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 1,6%, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,5% şi  respectiv cu 0,3%.

Cele mai spectaculoase scăderi de preţuri au avut loc la legume şi conserve de legume (11,4%). Fructele proaspete au înrefistrat ieftiinri de aproape 10%, iar cartofii s-au ieftinit chiar cu aproape 12% într-o singură lună.
Preţurile de consum nu au mai scăzut din iunie 2012, când au consemnat o diminuare de 0,04% faţă de luna anterioară, iar rata anuală a inflaţiei nu a mai fost la un nivel atât de scăzut din august 2012, când s-a situat la 3,88%. În noiembrie 2012, rata anuală a inflaţiei s-a situat la un nivel apropiat, dar uşor mai ridicat, de 4,56%.

Banca Naţională a României (BNR) a modificat în jos, la 3,1%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, la fel ca şi la finele anului viitor, a declarat, miercuri, cu ocazia prezentării raportului trimestrial asupra inflaţiei, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Anterior, BNR prognoza pentru pentru finalul acestui an o inflaţie de 3,2%. Ţinta de inflaţie pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual.