SpaceX, compania deținută de Elon Musk, a lansat duminică pe orbită un număr record de sateliți,  au anunţat reprezentanţii companiei americane, relatează AFP.

Racheta s-a desprins de pe rampa de lansare din Cape Canaveral, Florida, la ora locală 10:00 (15:00 GMT), la o zi după data prevăzută iniţial de lansare, care a fost amânată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Andy Tran, un manager de la SpaceX, a declarat într-o înregistrare video că racheta Falcon 9 a transportat 133 de sateliţi comerciali şi guvernamentali, precum şi 10 sateliţi ai companiei SpaceX. “Acesta este cel mai mare număr de sateliţi plasaţi vreodată în spaţiu într-o singură misiune”, a spus el.

SpaceX operează lansări ale rachetelor sale din gama Falcon 9 în cadrul unui program de “rideshare” (“lansări partajate”), în virtutea căruia o serie de firme mai mici plătesc compania deţinută de Elon Musk pentru a transporta tehnologiile lor în spaţiu. Într-o serie de mesaje publicate pe Twitter, SpaceX a anunţat că toţi cei 143 de sateliţi au fost plasaţi pe orbită.

Elon Musk vrea să plaseze pe orbită mii de sateliţi

Compania creată de Elon Musk doreşte să plaseze pe orbită mii de sateliţi de mici dimensiuni pentru a forma constelaţia “Starlink”, al cărei obiectiv constă în furnizarea din spaţiu a unor servicii de internet de mare viteză. Mai mulţi oameni de ştiinţă şi-au exprimat îngrijorările legate de existenţa unui număr atât de mare de obiecte artificiale care ar gravita în jurul Terrei. Reprezentanţii SpaceX au explicat însă faptul că aceşti sateliţi sunt concepuţi să se dezintegreze la reintrarea în atmosferă, după câţiva ani petrecuţi pe orbită.

Space Exploration Technologies Corporation, cunoscută ca SpaceX, este o companie privată din Statele Unite ale Americii dedicată realizării de vehicule pentru transport în spațiul cosmic, fondată ca o companie pornind de la zero de către co-fondatorul companiei PayPal, antreprenorul Elon Musk.  Elon Reeve Musk este fizician, inginer, designer și proiectant industrial, inventator și inovator, programator și creator de software, antreprenor tehnologic și filantrop. Este cetățean al Africii de Sud, al Statelor Unite și Canada.