Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării le-a dat dreptate mai multor familii din Focşani cărora li s-a interzis debranşarea de la sistemul centralizat de încalzire şi a recomandat Consiliului Local Focşani să procedeze la înlăturarea caracterelor discriminatorii dintr-o hotărâre de consiliu local care stabileşte zonele unitare de încălzire, potrivit Adevărul.

În urmă cu doi ani, şase familii de proprietari care locuiesc într-un bloc din Focşani au făcut cerere la societatea de termoficare ENET pentru debranşare, solicitând să nu mai primească apă caldă şi căldură în sistem centralizat. Cererea a fost motivată prin faptul că respectivii erau singurii care au mai rămas captivi la sistemul centralizat şi că facturile pe timp de iarnă sunt foarte mari, alternativa pentru acest lucru fiind montarea de centrale individuale de apartament, aşa cum au şi vecinii lor.

ENET i-a refuzat însă, motivând printr-o decizie a Consiliului Local Focşani, prin care în oraş au fost stabilite mai multe zone unitare de încălzire şi s-au făcut mai multe investiţii la sistem.

„Prin programul de investiţii «Termoficare căldură şi confort», investiţie a Primăriei municipiului Focşani, beneficiaţi de sistem nou şi modern de distribuţie a energiei termice prevăzut şi cu circuit de recircularea apei calde de consum, care asigură instant acest serviciu astfel încât debranşarea condominiului dvs. va influenţa negativ buna funcţionare a sistemului centralizat de distribuţie a energiei termice, din zonă, cât şi a reţelei de distribuţie şi transport energie termică. În urma acestui proiect şi conform HCL 514/22.12.2016, zona în care este situat şi apartamentul dvs este declarată «Zona unitară de încălzire» unde conform Art. 250, lit. (a). din Ord. ANRSC 91/2007, sunt interzise debranşările de la sistemul centralizat de distribuţie energie termică nu se aprobă”, se arată în adresa ENET către Asociaţia de proprietari nr. 688.

Oamenii au depus o plângere la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării şi, după analiza aspectelor reclamate, CNCD le-a dat dreptate. Potrivit CNCD, aspectele sesizate de petenţi constituie fapte discriminatorii. Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării a sancţionat cu avertisment Consiliului Local Focşani şi a recomandat ca partea reclamată (CL Focşani) să procedeze la înlăturarea caracterelor discriminatorii hotărârii de consiliu local.