În Barcelona sunt deja testate primele bancomate dotate cu camere video de înaltă tehnologie care pot identifica o persoană în funcție de trăsături. Ca acest lucru să fie posibil, clientul trebuie să se lase fotografiat.

„Când vrei să scoţi bani prin intermediul acestui sistem biometric, un algoritm verifică peste 16.000 de puncte de pe faţa ta şi le compară cu cele 16.000 de puncte de identificare din baza noastră de date. Clientul îşi primeşte banii doar dacă suntem absolut convinşi că este vorba de persoana potrivită. Dacă nu, atunci nu va putea scoate bani din bancomat. “, scrie Benjami Puigdevall, CaixaBank Digital Business.

Până la sfârșitul anului 2019, banca vrea să introducă noile bancomate până la sfârșitul anului.

Experții în securitate digitală spun că tehnologia nu e complet sigură, iar banca e singura responsabilă în cazul unor fraude.

“Când o bancă introduce un sistem nou ca acesta, îşi asumă eventualele pierderi, care sper să fie mici. Cred că aş putea avea încredere în această tehnologie. În orice caz, cred că recunoaşterea facială e mai puţin sigură ca alte sisteme de protecţie. Nu cunosc detalii în acest caz. Alte sisteme pot fi mai sigure, dar şi mai intruzive”, a spus Josep Morros, expert software, scrie Pro Tv.ro.