Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a emis joi o decizie de intrare în legalitate în privinţa a două variante ale unui spot al Vel Pitar, considerând că s-au încălcat dispoziţii audiovizuale referitoare la promovarea unor produse sau servicii.

Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit în şedinţă publică, Consiliul a analizat două variante ale spotului Vel Pitar, difuzat de posturile centrale de televiziune (perioadă monitorizată: 2 – 8 martie 2020): “Vel Pitar, alege siguranţa alimentară, gama – 30 sec.” şi “Vel Pitar, alege siguranţa alimentară, gama, imagini – 30 sec.”.

În cadrul acestora, s-au făcut următoarele afirmaţii: “Gripa, dar şi alte boli se pot transmite de la persoanele care tuşesc sau strănută peste pâinea dumneavoastră, nu doar în magazine, ci şi în depozite sau când pâinea este transportată. (…) Cumpără pâinea ambalată de la Vel Pitar! Alege siguranţa alimentară! Garantat, fără virusul gripal!”.

CNA face apel la membrii Consiliului Român pentru Publicitate să descurajeze difuzarea unor spoturi similare

Ţinând cont de faptul că în această perioadă a fost instituită stare de urgenţă, membrii Consiliului au considerat că spotul exploatează această situaţie, denigrând în acelaşi timp o categorie de produse.

Potrivit CNA, spotul încalcă astfel dispoziţiile art. 101 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, conform cărora “este interzisă orice formă de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugerează publicului ori îl instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile”.

CNA precizează că va monitoriza, prin direcţia de specialitate, spoturile publicitare şi, în cazul în care va mai constata astfel de situaţii, va aplica sancţiuni/va emite decizii de intrare în legalitate, în funcţie de gravitatea abaterilor de la legislaţia audiovizualului, scrie Agerpres.

Totodată, CNA face apel la membrii Consiliului Român pentru Publicitate să descurajeze difuzarea unor spoturi publicitare similare ce pot induce confuzie în această perioadă în rândul populaţiei.